Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

2963 - Πανήγυρις του Ευαγγελισμού στο Βατοπαίδι

Αναχωρήσαμε το Σάββατο το πρωί από την Θεσσαλονίκη για το Άγιο Όρος όπου τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και με την ευκαιρία αυτής της μεγάλης εορτής να παρευρεθούμε στην παννυχίδα της Μονής Βατοπαιδίου.
Έπειτα από αρκετή ταλαιπωρία ξεκινήσαμε από την Ουρανούπολη με δεκάδες εκατοντάδες προσκυνητές που θα εισέρχονταν στο περιβόλι της Παναγίας προς τιμή της.
Φτάσαμε κατά τις 4 το απόγευμα και αφού μας καλοδέχτηκαν στο αρχονταρίκι της μονής, μας έδωσαν το καθιερωμένο κέρασμα και μετά το δωμάτιο ώστε να ξεκουραστούμε στο λιγοστό χρόνο που είχαμε στην διάθεση μας. Αφού μας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της μονής αναχωρήσαμε στο δωμάτιο για ολιγόλεπτη ξεκούραση.
Ο μικρός εσπερινός ξεκίνησε στις 4:30 και ακολούθως η τράπεζα. Ακριβώς στις 7 άρχισε η Ολονύκτια αγρυπνία χωρίς διακοπή, όπου οι ψαλμωδίες ήταν ιδιαίτερα χαρμόσυνες. Φέτος ο Ευαγγελισμός συνέπεσε με την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, οπότε το τυπικό ήταν περισσότερο εμπλουτισμένο και με ύμνους αφιερωμένους προς τον Τίμιο Σταυρό και με την προσκύνηση ενός μεγάλου τεμαχίου από τίμιο ξύλο που φυλάσσεται στην Μονή. Το καθολικό γεμάτο από ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι αριθμούνταν ήδη πάνω από 650 και προερχόνταν από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γεωργία κ.ά.), για να ασπασθούν την εικόνα της θαυματουργού Βηματαρίσσης και να λάβουν την χάρη Της. Ιδιαίτερα τίμησαν με την παρουσία τους, ο προεξάρχων της πανηγύρεως Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.κ. Παύλος, αλλά και ο ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου Γέροντας Μεθόδιος, ο οποίος σύμφωνα με την 800ετή παράδοση παρευρίσκεται κάθε χρόνο στην πανύγηρη της Ιεράς Μονής.
Στον δεξιό χορό έψαλλαν ο π. Στέφανος των Δανιηλαίων, μαζί με τον π. Θωμά και τον π. Φίλιππο από τους Θωμάδες, τον π. Σπυρίδωνα των Γερασιμαίων, ενώ στον αριστερό χορό έψαλλαν ο π. Αντίπας του Κελλίου της Αγίας Άννης και οι πατέρες από το Κελλί του Αγίου Νικολάου των Τυπογράφων από τις Καρυές μαζί με τους κοσμικούς ψαλτάδες Γεώργιο Κωνσταντίνου και Κώστα Λανάρα. Το όλο άκουσμα ήταν υπέροχο, μία μουσική πανδαισία. Επίσης στην Ακολουθία της λιτής η χορωδία των πατέρων της Μονής Βατοπαιδίου απόδωσε ένα εξαιρετικό μάθημα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά κατά την διάρκεια του κεράσματος στο συνοδικό της Μονής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας στην προσωπική του εμπειρία της επίσκεψης του στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου που είχε αποκομίσει, πριν 50 χρόνια και πλέον, ως φοιτητής της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών. Με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που είχε περιέλθει η Ιερά Μονή ως ιδιόρρυθμο Μοναστήρι την δεκαετία του 60, με μόλις 7 μοναχούς και λιγοστούς προσκυνητές. Αντικρίζοντας ο ίδιος σήμερα την πολυάριθμη συμμετοχή των πιστών στην μεγάλη εορτή, αλλά και των μοναχών και κληρικών, θαύμασε την ευλογία της Παναγίας, που προστατεύει το μοναστήρι και την ιερά αδελφότητά της.
Τις αυγινές ώρες της Κυριακής έγινε αγιασμός και λιτανεία, ενώ η Αρχιερατική Λειτουργία άρχισε στις 7 π.μ. και όλη η εορτή τελείωσε μαζί με την πανηγυρική τράπεζα και δέηση στις 1 μ.μ., δηλαδή συνολικά 18 ώρες. Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, ενώ ήρθαν και άλλοι προσκυνητές, κελλιώτες από τις Καρυές, κ.ά. Στην Τράπεζα χρειάστηκε να παρατεθούν περίπου 1000 μερίδες και επειδή βέβαια δεν χωρούσε όλο αυτό το πλήθος των προσκυνητών στην Τράπεζα, επιστρατεύθηκαν και άλλοι παράπλευροι χώροι αλλά και χώροι εκτός της Μονής.
Λίγη ώρα αργότερα στις 4.30 μ.μ. ξεκίνησε ο εσπερινός και ακολούθησε το κτητορικό μνημόσυνο, στο οποίο παρίσταντο, εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλο και τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Χιλανδαρίου Μεθόδιο που βρίσκονταν ήδη στη Μονή και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος (ο οποίος μάλιστα το πρωί που βρισκόταν στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας είχε τελέσει και δύο χειροτονίες μοναχών), ο εξ Ουκρανίας Επίσκοπος Λβοβ κ. Φιλάρετος, οι οσιολογιότατοι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Ξενοφώντος Αλέξιος και Παντοκράτορος Γαβριήλ και άλλοι Αγιορείτες μοναχοί. Όπως εδώ και εκαντοντάδες χρόνια κάθε χρόνο μετά την πανύγηρη μνημονεύονται οι κτήτορες και οι ευεργέτες της Μονής, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, γιατί χωρίς την συμπαράστασή τους δεν θα υφίσταται σήμερα η Ιερά Μονή. Η Εκκλησία μας, όπως έγινε και λόγος από τους σεβαστούς Μητροπολίτες και τους Ηγουμένους, στην διάρκεια του κεράσματος, μετά τα κτητορικά, τιμά ιδιαίτερα τους προστάτες, ιδρυτές και ευεργέτες της, γιατί σε αυτούς ουσιαστικά οφείλεται η αρχή και η συνέχεια της πνευματικής και λατρευτικής ζωής ενός τόπου ή, στην περίπτωσή μας, ενός κοινοβίου.
Μετά ακολούθησε η βραδυνή Τράπεζα όπου οι προσκεκλημένοι ψάλτες της πανήγυρης που αναφέραμε πιο πάνω ψάλανε κατανυκτικούς ύμνους αφιερωμένους κυρίως στην Παναγία. Τέλος έγινε η Ακολουθία του Αποδείπνου και έτσι έκλεισε πανηγυρικώς ο κύκλος των εορτασμών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Σταυροπροσκυνήσεως στις 9:30 μ.μ.
Για εμάς τους απλούς προσκυνητές η συμμετοχή σε αυτήν την πανύγηρη προς τιμή του θαυμαστού γεγονότος του Ευαγγελισμού στο πρόσωπο της Παναγίας μάς γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά και ευχαριστία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, αλλά και τους πατέρες για την αρχοντική φιλοξενία τους.
Η Παναγία μας να βοηθά και να μας σκεπάζει όλους.
Καμπούρης Στυλιανός και Γαϊτάνογλου Ιωάννης


περισσότερες φωτογραφίες: http://www.pemptousia.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/4/13, 3:00 μ.μ.

    ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΝ ΕΠΕΙΓΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΑΡΑ -ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ? ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή