Τρίτη 16 Απριλίου 2013

2999 - Στα βήματα του Μπάρσκι ο ζωγράφος Tim Vyner στο Άγιο Όρος



Ο Tim Vyner πρώτος υπότροφος της υποτροφίας του Βρετανού αρχιτέκτονα-ζωγράφου Doug Patterson βρίσκεται στο Άγιον Όρος ζωγραφίζοντας τις Ιερές Μονές στα βήματα του χορηγού.
 Βαδίζοντας στα βήματα των περιηγητών ζωγράφων και σχεδιαστών, τουΒασίλι Μπάρσκι και Έντουαρντ Ληρ, ο Βρετανός αρχιτέκτονας-ζωγράφος Doug Patterson φιλοτέχνησε με τον ιδιαίτερο τρόπο του και θεματική αναφορά τον δομημένο χώρο και το περιβάλλον των Ιερών Μονών, Σκητών αλλά και της καθημερινής ζωής των Μοναχών του Αγίου Όρους.
Στην Θεσσαλονίκη αλλά και στον κόσμο έγινε γνωστός από τα έργα του που εκτέθηκαν στην Αγιορειτική Εστία, το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, την Σόφια και συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον των αγοραστών τόσο του Καταλόγου της Έκθεσης, όσο και των αντιγράφων των έργων του.
 Με μία εξαιρετική χειρονομία του, που έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας και την Ιερά Κοινότητα, ο Doug Patterson πρότεινε την σύσταση μίας υποτροφίας με τίτλο «The Holy Mountain of Mount Athos in residence bursary», στην οποία μετέχουν ο ίδιος, το Royal College of Art και η Αγιορειτική Εστία, για έναν καλλιτέχνη απόφοιτο του Royal College of Art, ο οποίος ακολουθώντας τα δικά του πλέον βήματα θα αποτυπώσει τις είκοσι Ιερές Μονές, τις Σκήτες, τα Κελλιά και την καθημερινή ζωή στο Άγιον Όρος.
Τα έργα θα εκτίθενται στην Αγιορειτική Εστία και το Λονδίνο και μέρος τους θα παραμένει στο Αρχείο ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί μία Πινακοθήκη η σημασία της οποίας αυτονόητα μπορούμε να εκτιμήσουμε.
Κατά ην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αγιορειτική Εστία ο Doug Patterson δήλωσε ότι η υποτροφία που καθιέρωσε θα ισχύσει για 20 καλλιτέχνες, ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί μια μοναδική στο είδος της Πινακοθήκη.  
Πρώτος υπότροφος ανεδείχθη ο ζωγράφος Tim Vyner ο οποίος επισκέφτηκε συνοδευόμενος από τον Doug Patterson το Άγιον Όρος αυτό τον μήνα, όπου παρέμεινε ζωγραφίζοντας τις Μονές της δυτικής πλευράς της Αθωνικής Χερσονήσου.
 Ο Tim Vyner ζωγράφος με μεγάλη διεθνή καλλιτεχνική παρουσία προσεγγίζει με μία σύγχρονη ματιά μνημειακά συγκροτήματα, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες, ως ζωγράφος ρεπόρτερ και σχολαστικός παρατηρητής. Ταξιδεύει στον κόσμο και καταγράφει με τον ιδιαίτερο τρόπο του μεγάλα γεγονότα, όπως αθλητικά (Ολυμπιακούς αγώνες). Συμμετέχει σε διεθνείς ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, συγγράφει βιβλία για παιδιά. Απόφοιτος του Royal College of Art το 1988, συνεχίζει να εργάζεται και στον τομέα της Εκπαίδευσης, ως λέκτορας εικονογράφησης στο Πανεπιστήμιο Bath.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου