Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

2941 - Ο Χριστιανός απέναντι στην οικονομική κρίση. Ομιλία του π. Αντίπα Αγιορείτου στον Αλμυρό



Τη Δευτέρα 1η Απριλίου, στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητος Επαρχίας Αλμυρού ομίλησε ο Αρχιμ. Αντίπας Αγιορείτης, προερχόμενος από το Ιβηρίτικο Κελλί της Αγίας Άννης Αγίου Όρους, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Χριστιανός απέναντι στην οικονομική κρίση»
Ο Γέροντας Αντίπας, με λόγο γλαφυρό και Αγιοπατερικώς τεκμηριωμένο, αναφέρθηκε στα αίτια και τις συνέπειες της οικονομική κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, την Ευρώπη γενικότερα και πρόσφατα την Κύπρο. Σημείωσε πως ο όρος «δίκη», αντί της «κρίσης» είναι προσφορότερος, καθώς περιγράφει την αποστασία του σύγχρονου ανθρώπου από τον Θεό. Χαρακτηριστικά ανάφερε πως «οι αρετές της λιτότητας, της ολιγάρκειας εξέλειπαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Ο άνθρωπος στράφηκε προς τα γήινα, τα εφήμερα, τον εύκολο πλουτισμό και το κέρδος και λησμόνησε πως πέρα από αυτά υπάρχουν τα αιώνια, τα πνευματικά· τα δώρα του Θεού, τα οποία κατακτώνται με αγώνες πνευματικούς και δεν μετρώνται με δείκτες οικονομικούς». Τέλος, έκανε λόγο για τον τρόπο που προτείνει η Εκκλησία για να διαφύγουμε όσο το δυνατόν ανώδυνα από την παρούσα οικονομική κρίση, σημειώνοντας πως «είναι ευκαιρία για πνευματική ανάταση, για επαναπροσδιορισμό της στάσης μας στην κοινωνία και στον κόσμο ολόκληρο. Και φυσικά όλοι μας έχουμε χρέος και μερίδιο ευθύνης».
Αναμφισβήτητα η παρουσία του Γέροντος Αντίπα, ο οποίος είναι γνώριμος και αγαπητός στην περιοχή του Αλμυρού, ωφέλησε τα μέγιστα σε όσους παρευρέθηκαν στην ομιλία.
Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 και ώρα 6.30 το απόγευμα, κατά την οποία θα ομιλήσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς, Αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντίδης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ο Σταυρός του Κυρίου στη ζωή του ανθρώπου», καθώς η προγραμματισμένη από καιρό παρουσία του Μοναχού πατρός Παταπίου, εξ Αγίου Όρους, αναβάλλεται λόγω κωλύματος υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου