Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

1464 - Η στερέωση και αποκατάσταση του πύργου της Πουλχερίας


Ξεκίνησαν οι εργασίες της στερέωσης και αποκατάστασης του πύργου του αρσανά της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, γνωστού ως πύργου της Πουλχερίας, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύω.


Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ), έπειτα από τη σχετική έγκριση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή. Η είδηση είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2010:

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων:
«Στερέωση και αποκατάσταση του πύργου του αρσανά της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους» προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην στερέωση και αποκατάσταση του πύργου του αρσανά της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου.
Πρόκειται για κτίσμα (διαστάσεων 7,20 x 6,80 μέτρων με μέγιστο σωζόμενο ύψος 9,00 μέτρα) από ασβεστόκτιστη αργολιθοδομή ενισχυμένη με σχετικά πυκνές καθ' ύψος σχάρες ξυλοδεσιών. Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει περατωθεί η στερέωση - αποκατάσταση του μνημείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, στο πρωτότυπο σχέδιο του Ρώσου Μοναχού Βασίλι Μπάρσκι (1744), με τον αρσανά της και τον πύργο τον επονομαζόμενο της Πουλχερίας.
Μια πρόσφατη φωτογραφία δείχνει τα ίδια κτίσματα όπως είναι σήμερα.


Για τον πύργο ο Γεράσιμος Σμυρνάκης (1902) γράφει:
Παρά το νεώριον δε τούτο αφιστάμενον της Μονής 20΄, υπάρχει κατηρειπωμένος πύργος, χρησιμεύσας ως σκοπιά κατά τας ληστροπειρατικάς επιδρομάς, εφ' ου ίδρυτο ναΐδιον, επί τη μνήμη του αγίου Ανδρέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου