Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

1097 - Με λαμπρότητα η τελετή του Αγίου Μύρου στο Φανάρι


Κωνσταντινούπολη 
των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο Φανάρι ο Καθαγιασμός του Μύρου. Η ειδική ευχή αναγνώστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην οποία συμμετείχαν  εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας και Τσεχίας, οι Αρχιεπίσκοποι Φινλανδίας και Εσθονίας καθώς και περισσότεροι από 40 Ιεράρχες του Θρόνου από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ενώ παρέστη  ο Άρχων Μέγας Λογοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες του Θρόνου, Κληρικοί και Μοναχοί καθώς και πλήθος πιστών από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών καθώς και οι Ιεράρχες του Θρόνου που συλλειτούργησαν έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από τον Πύργο, στην αυλή του Πατριαρχείου, όπου βρίσκεται το Μυροφυλάκιο. Ο κάθε ένας κρατούσε από ένα μικρό μυροδοχείο που κατασκευάστηκε, ειδικά για την φετινή τελετή του Αγίου Μύρου,  στην πόλη των Ιωαννίνων, με την φροντίδα του επιχωρίου Μητροπολίτη Θεοκλήτου.
Η διαδικασία της εψήσεως του Αγίου Μύρου ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης οπότε και μεταγγίσθηκε σε παλαιούς αμφορείς που φέρουν την σφραγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν μπροστά στην Αγία Τράπεζα του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου για τον Καθαγιασμό του.
Μετά τη μετάγγιση του Μύρου στους αμφορείς, από τους Άρχοντες Μυρεψούς που από την περασμένη Κυριακή έδωσαν όλη την φροντίδα τους για την έψηση του, τα κατάλοιπα των 57 συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο του Πατριαρχείου όπου με την καθοδήγηση του Αγιορείτη Μοναχού Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη και τη βοήθεια του Αρχιμανδρίτη π.Κυρίλλου Συκή, των μοναχών της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννης Αγίου Όρους, π.Παντελεήμονα, π.Γρηγορίου, π.Παντελεήμονα, αλλά και λαϊκών παρασκευάστηκε μυροβόλο θυμίαμα για να μοιράσει ως ευλογία στους πιστούς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ευλόγησε τους συμμετέχοντες Πρεσβυτέρους, Ιερομονάχους, μοναχούς και λαϊκούς που συμμετείχαν στη διαδικασία ζύμωσης, κοπής και συσκευασίας του ευωδιαστού θυμιάματος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου