Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

1073 - Έκθεση έργων του σημαντικότερου Αγιογράφου του Αγίου Όρους, από την Αγιορειτική Εστία


Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΞΕΝΟΦΩΤΙΝΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ Ι.Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
20 ΙΟΥΝΙΟΥ - 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012


Οι φετινές εκδηλώσεις της Αγιορειτικής Εστίας είναι αφιερωμένες στον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας από την Απελευθέρωση του Αγίου Όρους, που συμπίπτει με αυτή της Θεσσαλονίκης (4 Νοεμβρίου 1912).
Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Προγράμματος είναι η Έκθεση Αγιογραφίας – Μνημειακής ζωγραφικής – Μικροτεχνίας με έργα του σημαντικότερου Αγιογράφου του Αγίου Όρους Λουκά Ξενοφωντινού και του Αγιογραφικού Εργαστηρίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων σε σημείωμα εργασίας ο Αν. Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Σέμογλου «Ο Λουκάς με το συνεργείο του, εκείνο της Μονής Ξενοφώντος παρουσιάζει πλούσια καλλιτεχνική δράση, σε εντοίχια, φορητά καθώς και έργα μικροτεχνίας. Αντλεί την έμπνευση του από την πλούσια παλαιολόγια παράδοση τόσο ως προς την εικονογραφία, όσο και ως προς τους τεχνοτροπικούς του χειρισμούς. Αφομοιώνει σχήματα, πειραματίζεται και προτείνει νέες λύσεις. Η δεξιότητα και η τεχνική του αρτιότητα σε συνδυασμό με τους θεολογικούς προβληματισμούς του, που του επιτρέπουν να μεταφέρει σε εικαστικό επίπεδο νέες ερμηνείες, μπορούν να τον κατατάξουν σε εκείνους τους καλλιτέχνες που μπορούν να δώσουν πνοή στην τέχνη της ορθόδοξης αγιογραφίας».
Δεν είναι δε τυχαίο, ότι είναι ο μόνος σύγχρονος αγιογράφος στον οποίο οι Ιερές Μονές εμπιστεύτηκαν την αγιογράφηση των Καθολικών ή των Τραπεζών, όπου κατά παράδοση αγιογραφούν οι κορυφαίοι δημιουργοί κάθε εποχής (Πανσέληνος, Θεοφάνης, Τζώρτζης, Κατελάνος, κλπ.).
Έργα Μνημειακής ζωγραφικής του Λουκά και του Αγιογραφικού Εργαστηρίου της Μονής Ξενοφώντος κοσμούν το Καθολικό της Ι.Μ.Ξενοφώντος, της Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας, της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου (Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου Σερρών), την Τράπεζα της Ι.Μ.Ιβήρων, το Σκευοφυλάκιο του Πρωτάτου στις Καρυές.
Έργα αγιογραφίας σε φορητές εικόνες, μικροτεχνίας, σμάλτο, εκκλησιαστικά έργα μεταλλοτεχνίας, σταχώσεις Ευαγγελίων και ψηφιδωτά, καθώς και κοσμικών έργων, όπως πορτραίτα Μοναχών, ή γκραβούρες με τα παλαιά επαγγέλματα, αναδεικνύουν ένα πολυσύνθετο ταλέντο που συνεχίζει την μακρά αρχαία παράδοση των δημιουργών του Αγίου Όρους.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Ι. Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Ο αδελφός Στ., δόκιμος στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, 
βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια εικόνα πριν πάει για Απόδειπνο.
Από το Λεύκωμα ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΒΩΤΟΣ,
του National Geographic
Η Αγιορειτική Εστία αφιερώνει την σημαντικότερη εκδήλωση του έτους, στον ζωγράφο αυτόν με μια αναδρομική Έκθεση έργων του, σε όλους τους τομείς της δημιουργίας του, που θα περιλαμβάνει επιπλέον την παραγωγή και προβολή ντοκιμαντέρ για τους επισκέπτες της Έκθεσης, σχετικά με το έργο, ιδιαίτερα όμως με τη Μνημειακή ζωγραφική θα οργανώσει workshops για τους αγιογράφους και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, οργανωμένες επισκέψεις φορέων, σχολείων, κλπ., παραγωγή αντιγράφων των έργων του και τέλος θα εκδώσει έναν Κατάλογο με το σύνολο των εκτεθειμένων έργων, επιστημονικά και τεχνοκριτικά κείμενα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου