Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

1051 - Στο προσκήνιο εκ νέου ο θησαυρός του Αγίου Όρους


Την Κυριακή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος, στις Καρυές

Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα Καρυών
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου θα εγκαινιάσει την Κυριακή στις Καρυές το νέο κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους. Με αυτή την αφορμή, οι αγιορείτικες αρχές αναμένεται να θέσουν εκ νέου στην Πολιτεία το φλέγον ζήτημα της προστασίας των βυζαντινών κειμηλίων της μοναστικής πολιτείας. 
Ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου
Με πρόσφατο έγγραφό του ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου ενημέρωσε την κυβέρνηση για την επιτακτική, όπως τη χαρακτήρισε, ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών ασφαλείας στον Άθω.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αύξηση του προσωπικού της αστυνομικής δύναμης που με έδρα τις Καρυές ελέγχει τη χερσόνησο του Αγίου Όρους και ενίσχυσή της, όπως και του λιμενικού σώματος που περιπολεί, σε τεχνικό εξοπλισμό. Περιγράφοντας, ειδικότερα, την υφιστάμενη κατάσταση o πολιτικός διοικητής, στην επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές, έκανε αναφορά σε πεπαλαιωμένα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., περιπολικά του Λιμενικού Σώματος που δεν λειτουργούν, λειψανδρία στο αστυνομικό τμήμα και τους επτά συνολικά υποσταθμούς του.
Αν όμως η προστασία της ανεκτίμητης αξίας προικός του Βυζαντίου στην ορθόδοξη χριστιανοσύνη από πιθανές κλοπές είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία σήμερα, που λόγω των γενικότερων συνθηκών η εγκληματικότητα επελαύνει, εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη φθορά του χρόνου και τις φυσικές καταστροφές. Επ' αυτού οι Αγιορείτες νομιμοποιούνται να διαμαρτύρονται μολονότι δεν συνηθίζουν να το κάνουν μέσω ηχηρών εκδηλώσεων και τούτο διότι η Πολιτεία απέρριψε σχετικό αίτημά τους.
Ειδικότερα, εν έτει 2007 η ιερά κοινότητα υπέβαλε προς έγκριση πρόγραμμα με την επωνυμία «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» στην Κοινωνία της Πληροφορίας, το οποίο αφορούσε τη φωτογράφηση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των κειμηλίων. Το συνολικό κόστος δεν ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Αγιορειτών, ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών, τα πλέον εντυπωσιακά, θα μεταφερόταν στο Διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορούν να τα θαυμάζουν και όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Αγιον Όρος. Το πρόγραμμα όμως απορρίφθηκε χωρίς, όπως ανέφερε στην «Κ» αγιορείτικη πηγή, να δοθεί καμία εξήγηση. Έτσι εκατομμύρια βιβλία και εικόνες, εκατοντάδες χιλιάδες μοναδικά χειρόγραφα παραμένουν στις αποθήκες και τις βιβλιοθήκες, χωρίς να έχουν καταμετρηθεί, καταγραφεί και συντηρηθεί, και σπάνιες αγιογραφίες ξεθωριάζουν στα μοναστήρια, τις σκήτες και τα κελιά.
«Αν είχαν καλή διάθεση, θα μπορούσαν να μας ζητήσουν να προβούμε σε τροποποιήσεις και να εγκρίνουν το πρόγραμμα. Δυστυχώς το απέρριψαν με μοναδική ευκολία», τόνισε η ίδια πηγή.
Εν τω μεταξύ, έγκυρες πληροφορίες από τη Σόφια αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ροσέν Πλεβενλίεφ, θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη προσκυνηματική επίσκεψη την Κυριακή ή τη Δευτέρα του Πάσχα στο Αγιον Όρος.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Σταύρου Τζίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου