Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

856 - «Αγιορείτικες στιγμές» του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο


Στους αιωνόβιους και άρρηκτους δεσμούς της Κωνσταντινουπόλεως με το Άγιον Όρος αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.


Η Έκθεση αυτή με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στο Άγιον Όρος»  περιλαμβάνει φωτογραφίες  5 φωτογράφων – καλλιτεχνών  από τις επισκέψεις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της Πατριαρχείας του που συμπληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011. Είναι γεγονός  ότι  ο Πατριάρχης θέλησε να αρχίσει τις επισκέψεις του στο Εξωτερικό από το Άγιον Όρος ώστε να επικαλεστεί την ευλογία της Παναγίας από το Περιβόλι Της για να είναι ευλογημένη και καρποφόρος η διακονία του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.


Στα εγκαίνια εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, παρέστησαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννης Μπουτάρης και ο Ειδικός Σύμβουλος της Εστίας Δημήτρης Σαλπιστής και συνεργάτες τους,  παράγοντες της Ομογενείας και πλήθος από την Πόλη και την Ελλάδα.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο λόγο του περιέγραψε την άρρηκτη σχέση της Βασιλεύουσας Πόλης με την Αθωνίτιδα Πολιτεία και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν στη σύγχρονη εποχή με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που διαφαίνονται υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ούτως εκδηλώσεις, ως η παρούσα, μεγάλως αναψύχουν την ψυχήν ημών και ενισχύουν έτι πλέον τους αιωνοβίους δεσμούς της Βασιλευούσης μετά του Αγίου Όρους, αλλά και αναδεικνύουν την παρουσίαν αυτού εις τους κόλπους της Μητρός Εκκλησίας, εξ ων τούτο θάλπεται αλλά και θάλπει, φωτίζεται, αλλά και φωτίζει, δέχεται πολλά, αλλά και αντιδωρείται... Εκάστην φοράν καθ’ ην ημείς και έκαστος προσκυνητής επισκεπτόμεθα το Άγιον Όρος, αισθανόμεθα την μυστικήν κραυγήν αυτού και των οικητόρων του..... Κατά την περίοδον ταύτην, καθ  ἣν αι διεθνείς εξελίξεις, αι δυσάρεστοι ακοαί και αι καθ’ ημέραν δυσχέρειαι θέτουν τον άνθρωπον εις συνεχώς αυξανόμενον προβληματισμόν, ο ταλαίπωρος κόσμος μας στρέφει με αγωνίαν τους οφθαλμούς του και αναμένει από του Φαναρίου και από του Αγίου Όρους το σωτηριώδες μήνυμα της ανοθεύτου ορθοδόξου παραδόσεως, ως αύτη εβιώθη κατά την πορείαν των αιώνων και βιούται και σήμερον υπό της Εκκλησίας. Αναμένει την λύτρωσιν και την σωτηρίαν του. Και τα δύο, Φανάριον και Άγιον Όρος, δια του ιδικού του τρόπου έκαστον, κηρύττουν τον Χριστόν, αεί εσταυρωμένον και αεί ανιστάμενον».


Ο οικοδεσπότης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης περιστοιχούμενος από τους συνεργάτες του δύο Προξένους, φιλοξένησε την όλη εκδήλωση με την αρχοντιά που τον διακρίνει ενώ επηρρεασμένος από το κλίμα,  ως άλλος Αθωνίτης Γέροντας, επέλεξε μια ρήση από το πατερικό βιβλίο του Γεροντικού για να ξεκινήσει την προσφώνησή του. Στο λόγο του εξήρε την παρουσία και προσφορά του Αγίου Όρους και τη σημασία που αποδίδει σε αυτό  η ελληνική Πολιτεία ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης. «...Στο Άγιον Όρος βρίσκεται η μέση του ομφάλιου λώρου που συνδέει τη σημερινή Ελλάδα με τη βυζαντινή της παράδοση και καταλήγει εδώ, στην Πόλη, στο Φανάρι, την Πρωτόθρονη Εκκλησία και τη Σεπτή  Κεφαλή της.... Η σημασία  που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο Ορος, όσο, κυρίως, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενό του αποτυπώνεται σήμερα με την ταυτόχρονη παρουσία του Αναπληρωτού Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και του καθ ύλην αρμοδίου Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Εκκλησιών, Αγίου Ορους και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, τους οποίους καλωσορίζω εκ μέρους όλων θερμά....Πίσω από την Αγιορειτική Εστία βρίσκεται, όπως ίσως οι περισσότεροι ξέρουν, η αδελφή πόλη της Κωνσταντινούπολης στους αιώνες. Η άλλοτε Συμβασιλεύουσα. Η νυν Συμπρωτεύουσα. Είναι ένα ακόμη κομμάτι εκείνου του ιστορικού ομφάλιου λώρου που λέγαμε. Εκείνου που συνδέει δια μέσου των αιώνων τη σύγχρονη Ελλάδα με τη βυζαντινή της κληρονομιά. Ο δίαυλος αυτός, μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, είναι ακόμα ζωντανός. Πρέπει να τον ενισχύσουμε».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Γιάννης Μπουτάρης συνδύασε στο λόγο του το γεγονός των εγκαινίων της Έκθεσης με την επέτειο των γενεθλίων του Πατριάρχου και κατέγραψε τη βιωματική σχέση του Οικουμενικού Πατριάρχου με το Άγιον Όρος καθώς και την ιδιαίτερη πνευματική μέριμνα και το ενδιαφέρον με τα οποία περιβάλλει τον Άθω  η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. «Την χαρά μας αυξάνει το γεγονός ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης σήμερα, συμπίπτουν με την ημέρα των γενεθλίων Σας, ένα γεγονός προσωπικό βέβαια, αλλά πάντοτε συμβολικό και σημαντικό, που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε στην επέτειο αυτή την σημερινή Έκθεση...Και αυτό γιατί η Έκθεση με φωτογραφίες από τις προσκυνηματικές επισκέψεις Σας στο Άγιον Όρος, αναδεικνύει πέραν όλων των άλλων σημαντικών ζητημάτων, και την προσωπική, βιωματική σχέση Σας με την Μοναστική Πολιτεία... Την πνευματική εποπτεία, το ενδιαφέρον και την μέριμνα της Μεγάλης Εκκλησίας, αναγνωρίζει και τιμά η Μοναστική Πολιτεία ανταποκρινόμενη ως πιστό τέκνο  αυτής, στην τιμή και την αγάπη, τα σταθερά αισθήματα με τα οποία περιβάλλετε το Άγιον Όρος  και τους αφιερωμένους στον Μοναχισμό οικιστές της».
Στην Έκθεση αναγνώσθηκε μήνυμα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους από τον ειδικό σύμβουλο της Αγιορείτικης Εστίας Δημήτρη Σαλπιστή. Η Ιερά Κοινότης στον χαιρετισμό της αναλύοντας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της εκδήλωσης υπογραμμίζει αφενός την ευγνωμοσύνη των Αγιορειτών Πατέρων προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και αφετέρου επαινεί το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως αρχιερέας αλλά και σαν Προκαθήμενος της ορθοδοξίας, ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων του επισκέπτεται τον Άθω συμμετέχοντας στη λατρευτική και προσευχητική ζωή του Αγίου Όρους. «...Όθεν, η ευγνωμοσύνη των ταπεινών οικιστών του, των πάλαι τε και των συγχρόνων, είναι αΐδιος και ειλικρινής προς τους εκάστοτε σεπτούς Προκαθημένους της των πενήτων Εκκλησίας, τους Οικουμενικούς Πατριάρχας... Το παράδειγμα τούτων ακολουθών ευλαβώς και ενσυνειδήτως ο νυν τους οίακας του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου ιθύνων, ο πανσέβαστος Πατήρ και προσκυνητός Δεσπότης και Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, και πρότερον μεν ως αρχιερεύς, αλλά και ως Οικουμενικός Πατριάρχης ήλθεν και επανήλθεν ως ευλαβέστατος προσκυνητής και αντίδωρα ευχαριστήρια αποδιδούς τη Δεσποίνη και Κυρία Θεοτόκω επ’ ευκαιρία διαφόρων επετείων, μεγίστην πνευματικήν χαράν και αγαλλίασιν εμποιών εκάστοτε εις τους Αγιορείτας πατέρας, πιστά τέκνα της Μητρός Εκκλησίας».

 Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου