Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

902 - Μοναχός Μεθόδιος Καυσοκαλυβίτης ο μακρυγένης



Αυτός ο Μεθόδιος, όταν στα τέλη του 18ου αιώνος ήλθε στην καυσοκαλυβίτικη καλύβη του Αγίου Μεθοδίου για να μονάση, ήταν ακόμη αγένειος. Εξ αιτίας αυτού, προκειμένου να μην εκδιωχθή από τους πατέρες της σκήτης σύμφωνα με τα κρατούντα στο Άγιο Όρος, προσευχόταν ενώπιον της ιεράς εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ικετεύοντας τη Θεομήτορα να του προσφέρη κάποια βοήθεια και να μη διωχθή από τη σκήτη. Οπότε παραδόξως εφύτρωσαν οι τρίχες του πώγωνά του και σχηματίσθηκαν γένεια. Το πρωί οι γεροντάδες τον βρήκαν μέσα στην εκκλησία και δεν πίστευαν αυτό το θαυμάσιο θέαμα που έβλεπαν. Τον πήραν, λοιπόν, και τον παρουσίασαν στη Σύναξι των πατέρων και αμέσως τον έκειραν Μοναχό και τον ονόμασαν Μεθόδιο κάνοντας και αγρυπνία προς δόξαν της Κυρίας Θεοτόκου για την οικονομία αυτή. Η γενειάδα του Μεθόδιου μεγάλωνε συνεχώς και πέρασε το ύψος του σώματος, ώστε ανέβαινε σε σκαμνί για να απλωθή ολόκληρη (το σκαμνί, το οποίο κρατούσαν οι γεροντάδες ως ενθύμιο, το πρόφθασε και ο νυν γέροντας της καλύβης π. Ιγνάτιος).
Μια ημέρα ο τούρκος Διοικητής του Αγίου Όρους στις Καρυές, βλέποντας τις τοιχογραφίες των αγίων Πέτρου και Ονουφρίου, είπε: Ε! γι' αυτό ψεύδεσθε! πως είναι δυνατόν άνθρωποι να έχουν τέτοια γενειάδα;


Ο Πρώτος του Όρους κάλεσε τον Μεθόδιο, άπλωσε τα γένεια και απέδειξε στον Τούρκο ότι δεν ψεύδονται οι χριστιανοί. Ο Διοικητής έγραψε στον Σουλτάνο ότι υπάρχει τέτοιο εξαίσιο θέαμα και εκείνος ζήτησε να του στείλουν τον Μεθόδιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Διοικητής του Όρους του είπε ότι ο Σουλτάνος θα του προτείνη διάφορα δώρα και τον συμβούλεψε να ζητήση μόνο να του χαρίση τη ζωή του.
Έτσι και έγινε. Θαύμασε ο Σουλτάνος. Ο Μεθόδιος ζήτησε τη ζωή του και επέστρεψε σώος στην καλύβα του. Του Μεθοδίου σώζονται στίχοι στην τουρκική διάλεκτο στην καλύβη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Στην ιερά μονή Προυσού υπάρχουν στίχοι πολιτικοί 112 περί της τοποθεσίας της Ιεράς Μονής ταύτης φιλοπονηθέντες μεν παρά Ιγνατίου του εκ Νεοχωρίου της Καστριάδος, αναθεωρηθέντες δε παρά Μεθοδίου Καυσοκαλυβίτου του έχοντος τον πώγωνα συρόμενον τη γη.
Ψυχωφελή διήγησιν ακούσατε και θείαν
και οι πιστοί υμνήσατε, πάντες την Παναγίαν
εις της Ελλάδος τα βουνά κατά την Αιτωλίαν
είναι Μονή πανίερος, θαυμάσιος, τελεία
... ... ... ... ... ... ...
Στον ναΐσκο του Αγίου Μεθοδίου βρίσκεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία προσευχόταν ο Μεθόδιος για να βγάλη γένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου