Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

922 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα








ΔΣ86/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Τρίτη 13 Μαρτίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος




08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας. Σήμερα τα θέματα είναι: α) «Ιστορία του Αγίου Όρους κατά την Βυζαντινή περίοδο». Καλεσμένος είναι ο κ. Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, β) «Ιστορία του Αγίου Όρους κατά την Τουρκοκρατία». Καλεσμένος είναι ο κ. Φωκίων Κοτζαγεώργης, Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ και γ) «Νεώτερη Ιστορία του Αγίου Όρους». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Ματζαρίδης, Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Καλεσμένος είναι ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος, Δρ. Αρχαιολόγος.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία. Σήμερα το θέμα είναι: «Τα διακονήματα στη ζωή των μοναχών».

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Καλεσμένος είναι ο κ. Θεοχάρης Παζαράς, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.
15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Καλεσμένος είναι ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Άγιοι στις απαρχές του ιστορικού βίου του Αγίου Όρους (από την έρημο στο κοινόβιο). Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο π. Νικόδημος Μπιλάλης ο Αγιορείτης.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η ιστορία του μοναχισμού. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η Θεολογική σκέψη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη στον 21ο αιώνα». Καλεσμένος είναι ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δρ. Θεολογίας.

23:00 ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ
Μέσα από τις συνεντεύξεις της, η Δόμνα Σαμίου, μιλάει για τα παιδικά της χρόνια στα προσφυγικά της Καισαριανής. Γίνεται αναφορά στα μουσικά της ακούσματα, τα Μικρασιάτικα τραγούδια αλλά και την Βυζαντινή ψαλτική της Εκκλησίας έως και την γνωριμία της με τον δάσκαλο Σίμωνα Καρρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου