Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

952 - Παύλος Μυλωνάς: Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είδα το Άγιο Όρος το '54


Αντιγράφω ένα δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 9-2-2001

Ο «Άτλας του Άθωνος» σε τέσσερις γλώσσες 

Το τέλος ενός μαραθωνίου που ξεκίνησε πριν από σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια και την περιπέτεια μιας έκδοσης που διήρκεσε μια δεκαετία παρουσίασε χθες το μεσημέρι, στην Ακαδημία Αθηνών, ο ακαδημαϊκός και αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς. Τρίτομη και τετράγλωσση είναι η έκδοση «Άτλας του Άθωνος» που εκδόθηκε με τη φροντίδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του γερμανικού οίκου «Wasmuth».
Ο Παύλος Μυλωνάς με σεμνότητα, γλαφυρότητα και ενάργεια, κάποτε όμως με θυμό και παράπονο, διηγήθηκε τη διαδρομή αυτής της γοητευτικής περιπέτειας.
Σχέδια, φωτογραφίες (από τις χιλιάδες που τράβηξε ο Παύλος Μυλωνάς) και τέλος τα αρχιτεκτονικά σχέδια -«μίγμα τέχνης και επιστήμης», καμωμένα από σπουδαστές του Πολυτεχνείου, της Αρχαιολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Σχολής Kαλών Τεχνών- είναι τα περιεχόμενο του καθενός από τους τρεις τόμους.
Τι πρέπει να γίνει
Οι ακριβείς αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις των μοναστηριών του Αγίου Όρους βρίσκονται ήδη στην ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, και την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της γνωριμίας τους με το κοινό. Τι θα πει ο Παύλος Μυλωνάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; «Ότι αυτή η έκδοση είναι ένα δείγμα του τι πρέπει να κάνουμε για να σωθούν οι μονές του Αγίου Όρους. Τα χρήματα τα βρίσκουμε αν τα αναζητήσουμε. Λείπει η βούληση για αποφάσεις σοβαρές», είπε ο ακαδημαϊκός, επισημαίνοντας τις συχνότατες βίαιες επιχειρήσεις αποκατάστασης σε μονές του Αθωνος. «Το Άγιον Όρος έχει αλλάξει. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που το είδα το '54».
Όσο για το υπόλοιπο υλικό από τα δεκάδες ταξίδια του, «αν βρεθεί η βιταμίνη για να ζήσω άλλα 200 χρόνια, θα το αξιοποιήσω», είπε, δείχνοντας κι ένα ακόμη στοιχείο του: το χιούμορ.
Άλλωστε μόνο έτσι θα μπορούσε να ολοκληρώσει την πρώτη επιστημονική περιγραφή των μνημείων του Αθωνος, για την οποία οι μόνοι που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και ένας ξένος εκδοτικός οίκος.

Αφορμή για την ανάρτηση μου έδωσαν τα βιβλία που είδα και φωτογράφισα στη βιβλιοθήκη του Μυλοποτάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου