Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

13318 - Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησε τον Όσιο Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη


Του Νικολάου Μαγγίνα 
Ήταν το έτος 1989 (από 22 Οκτωβρίου μέχρι 3 Νοεμβρίου), όταν τριμελής Πατριαρχική Εξαρχία, υπό τον μακαριστό Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, και μέλη της, τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίο - νυν Οικουμενικό Πατριάρχη-, και τον Επίσκοπο Ελενουπόλεως Αθανάσιο - νυν Μητροπολίτη Χαλκηδόνος - επισκέπτονταν τον Άγιον Όρος, με σκοπό την εγκατάσταση Αδελφότητας στη Μονή
Βατοπαιδίου. 
Κατά τη διάρκεια εκείνης της επισκέψεως, ο Φιλαδελφείας και ο Ελενουπόλεως, πραγματοποίησαν προσκυνηματική περιήγηση στην έρημο του Αγίου Όρους, ξεκινώντας από το ερημητήριο του ενάρετου πνευματικού Γέροντος Εφραίμ, τον οποίο, μόλις πριν από λίγες ημέρες (10 Μαρτίου 2020) η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέγραψε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. 
Κατά την συνάντησή τους, την οποία είχα την ιδιαίτερη ευλογία να παρακολουθήσω, ως απεσταλμένος της “Εκκλησιαστικής Αλήθειας”, ο νυν Πατριάρχης και ο νυν Χαλκηδόνος, ζήτησαν από τον Όσιο Γέροντα Εφραίμ, που διακρίνονταν για την σοφία και την ταπεινότητά του, να πεί έναν πνευματικό λόγο. Την απάντησή του διέσωσα στο ρεπορτάζ μου που δημοσιεύθηκε στην “Ε.Α.”. 
«Ο άνθρωπος όπως ζει πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται. Ο πρώτος αγώνας είναι να νικήσει τον εαυτό του. Ο πρώτος και κυριώτερος εχθρός τού ανθρώπου δεν είναι ο διάβολος, όχι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος εις τον εαυτό του επίβουλος. Και τούτο διότι δεν αποτιμά με την ακοή του τούς λογισμούς του, ενώ έχουμε τόσους αγίους πατέρες να τούς μιμηθούμε διαβάζοντας τα συγγράμματά των, εν τούτοις όμως το εγώ μας μάς ʺκυριεύειʺ πολλές φορές. Όταν ο άνθρωπος νικήσει τον εαυτό του είναι ο μεγαλύτερος μεγαλομάρτυρας και τροπαιοφόρος και νικηφόρος ενώπιον του Θεού». 
Στη συνέχεια, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Όσιο Εφραίμ, και να του ζητήσω να καταθέσει τις σκέψεις του για τη νεολαία μας, καθότι τότε ήταν μία περίοδος κοσμογονικών αλλαγών, αλλά και γενικότερης αμφισβήτησης. 
ΕΡ.: Πώς βλέπετε το μέλλον της νεολαίας μας; 
ΑΠ.: Θα γυρίσει πίσω (σ.σ. εννοεί στην Εκκλησία). 
ΕΡ.: Θα γίνει καλύτερη η νεολαία; 
ΑΠ.: Και καλύτερη θα γίνει και ο Χριστός κατά περιόδους αναδεικνύει προσωπικότητας, αι οποίαι μπορούν να συγκρατήσουν την ορμή τού ρεύματος στο κακό. Άλλοι θα βγουν. 
Και όντως ο Άγιος Γέροντας, ο οποίος εκοιμήθη στις 27 Φεβρουαρίου 1998, είχε δίκιο, γιατί παρά τις κατά καιρούς κρίσεις, αμφισβητήσεις, ανατροπές και αλλαγές, η νεολαία, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της Κοινωνίας μας, δεν χάνει την πίστη της και δεν αποκόπτεται - όπως πολλοί θα ήθελαν - από την μάνα Εκκλησία. Αντιθέτως, παρά τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους αμέτρητους πειρασμούς με τους οποίους η νεολαία μας έρχεται αντιμέτωπη, ο Χριστός, μέσω φωτεινών και αγιασμένων προσώπων, φροντίζει, με ορατούς και αόρατους τρόπους, να την καθοδηγεί σε ήρεμους και ασφαλείς λιμένες. Και ένα από τα πρόσωπα αυτά αναμφισβήτητα ήταν ο Όσιος Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, ο οποίος προσεύχονταν πάντοτε για την Ορθόδοξη νεολαία μας και δεν έχασε ποτέ την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του σε αυτήν.
panagiotisandriopoulos  στο https://fanarion.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου