Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

13021 - Στιγμές κατάνυξης στην Ιερά Μονή Καρακάλλου - Τί είχε πει ο Μακαριστός Γέροντας Εφραίμ για την Ελλάδα

Πανηγύρισε χθες 11 Ιανουαρίου 2020 (29 Δεκεμβρίου 2019, κατά το Αγιορείτικο ημερολόγιο) η Ιερά Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλληνού.
Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αρχιμ. Νικόδημος. Την παραμονή της εορτής άρχισε 12ωρη συνεχόμενη Αγρυπνία, η οποία περιλάμβανε τον Μέγα Εσπερινό, τη Λιτή, τον Όρθρο, τις Ώρες, τη Θ. Λειτουργία και την ευλόγηση των κολύβων του εορταζομένου Αγίου.
Μαζί με τον Γέροντα της Ιεράς Μονής Φιλοθέου συλλειτούργησαν, ο
Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αρχιμ. Φιλόθεος και άλλοι ιερομόναχοι και ιεροδιάκονοι. Η Αγρυπνία ολοκληρώθηκε στις 7.00 το πρωί της φερωνύμου ημέρας όπου αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τράπεζα.
Στην πανήγυρη παρευρέθηκαν μοναχοί από διάφορα μοναστήρια και κελιά του Αγίου Όρους και πλήθος προσκυνητών που ήρθαν να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του Αγίου. Τα αναλόγια λάμπρυναν με τις καλλικέλαδες φωνές τους, δεξιά οι Βατοπαιδινοί Πατέρες ενώ αριστερά ο πατήρ Αντύπας πλαισιούμενος από τη συνοδεία του.
Στην πανηγυρική τράπεζα όπως είθισται, λαμβάνουν χώρα ομιλίες, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Καρακάλλου ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αρχιμ. Νικόδημο που παρευρέθηκε στην πανήγυρη και συνεόρτασε μαζί τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στους καλλιφώνους ιεροψάλτες, Βατοπαιδινούς Πατέρες και τον ιερομόναχο Αντύπα και τη συνοδεία του, που μόχθησαν όλη τη νύχτα για την ψαλμωδία. Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους τους μοναχούς, κληρικούς και προσκυνητές που προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο και ευχήθηκε οι πρεσβείες του Αγίου Γεδεών να συνοδεύουν άπαντες στη ζωή τους.
Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Φιλοθέου Αρχιμ. Νικόδημος αναφέρθηκε την ώρα της τράπεζας στον αείμνηστο γέροντα Εφραίμ Αριζονίτη. Στη σύντομη ομιλία του που παραθέτει το Πρακτορείο «Ορθοδοξία» σε ηχητικό είπε, μεταξύ άλλων:  «Κάποια στιγμή ο Γέροντας Εφραίμ είδε τον Χριστό με την Παναγία. Επειδή ο Γέροντας έκανε πολύ προσευχή για την πατρίδα μας πάντα, είδε ότι η Παναγία παρακαλούσε το Χριστό να σκεπάσει την Ελλάδα, αλλά ο Χριστός αρνούνταν. Αρνούνταν για την αμαρτία και ειδικά για τις σαρκικές αμαρτίες. Οι Ευρωπαίοι, οι ξένοι δεν έχουν σχέση με εμάς τους Ορθοδόξους. Εμείς οι Ορθόδοξοι και οι Έλληνες ειδικά έχουμε άλλη παράδοση. Τον παρακαλούσε η Παναγία, όμως ο Χριστός αρνούνταν. Μα παιδί μου είναι δικοί μας, ήταν δικοί μας, τους σκεπάζαμε και τους βοηθούσαμε όσο μας λάτρευαν, τώρα μας ξέχασαν οι Έλληνες. Προσπαθούσε η Παναγία, ο Χριστός αρνούνταν. Πριν αποχωρήσει ο Χριστός είπε, εγώ θέλω να τους σώσω αλλά να δω μετάνοια. Φεύγει ο Χριστός, μένει η Παναγία μόνη της και μη έχοντας τι άλλο να κάνει, έβγαλε το ωμοφόριο της και σκέπασε την Ελλάδα» όπως ανέφερε με έκδηλη συγκίνηση ο Αρχιμ. Νικόδημος.

















Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου