Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

6675 - Μήπως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο Άγιον Όρος;

Σε πρόσφατο προσκύνημα στο Άγιον  ‘Ορος  παρατήρησα και πάλι με δυσφορία, την αυξανόμενη ποσότητα επισκεπτών ή μάλλον ειπείν «τουριστών»  στο Περιβόλι Της Παναγίας με μία ανάλογη έκπτωση της πνευματικής ποιότητας.
Ακόμη και μνημεία (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) περιχαράσουνε και καταστρέφουνε αναγράφοντας τα ονόματά τους ή το πέρασμά τους ως ενθύμιο, λες και βρίσκονται σε κανένα ζωοολογικό κήπο, κάποιοι άλλοι δε μεταφέρουν μαζί τις κονσέρβες, ζαμπόν σαλάμια και αλκοόλ  για να κάνουν πικ- νικ όπου βολευτούν, άλλοι ακόμη  έχουν καταντήσει τις αυλές των Ι. Μονών αλλά και τους εξώστες των πλοίων σε δημόσια καπνιστήρια κ.α. Οι δε Μοναχοί από το πλήθος αυτών  αναγκάζονται να αποκεντρώνονται από το βάθος της ησυχαστικής τους ζωής και να καταντάνε καμαριέροι. Για δε το κέντρο των Καρυών βλέπεις  μία κοσμικοποίηση με μαγαζάκια, μίνι καφετέριες  με νεοεποχίτικα σκευάσματα και ποτά με καλαμάκι. Μόνο σουβλάκια δεν ψήνουν ακόμη στις Καρυές πλέον και γενικότερα το πανίερον Άγιον  Όρος  να μετατρέπεται σε Holy Tour.

Βέβαια όλοι είναι παιδιά του Θεού και έχουν κάθε  δικαίωμα να επικέπτονται το Άγιον  Όρος, και που ξέρεις;  ίσως και κάποιοι από αυτούς να προβληματιστούν και πνευματικά.
Όμως  μήπως θα ήτανε  πιο συνετό  να γίνουν τα πράγματα πιο αυστηρά στην προσεύλευση των επισκεπτών;
Μήπως μαζί με τα άλλα απαραίτητα έγγραφα δια την είσοδο στο Άγιον  ‘Ορος να πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζεται και έγγραφο από τον Ιερέα και Ποιμένα της ενορίας τους  για την εγγύηση, κατά το δυνατόν, της χρηστοήθειας και των κινήτρων τους; και όχι  να δύναται ανα πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε ένθεος ή άθεος, είτε άτομο, έιτε κοινωνικός  φορές: ΚΑΠΗ,  Συλλογοι κ,α, να προσέρχονται σε τούτο τον ησυχαστικό χώρο, στον οποίο  αντί να γαληνεύουν μέσα στην Ορθόδοξη Μοναστική Παράδοση να μεταφέρουν και μαζί τους την ταραχή του κόσμου τούτου;
ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ  ΙΕΡΕΑΣ

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/6/15, 4:34 μ.μ.

    Πολύ σωστό το άρθρο του Ιερέα.. Θα φθαρεί το Άγιο Όρος όπως πάει το πράμα.. Θα εκκοσμικευτεί.. Αυτό είναι καταστροφικό και ντροπιαστικό για την Ελλάδα , ένας ησυχαστικός , ασκητικός και για να μη λέω πολλά, Άγιος τόπος να μην συνεχίσει την χιλιετή και πλέον αποστολή του ως πνευματικό καταφύγιο μοναχών και λαικών. ΑΜΕΣΑ η Ιερά Επιστασία να επιληφθεί του θέματος με πρώτο μέτρο την αυστηρότερη τήρηση των κανονισμών του Αγίου Όρους. Δεν θα τα ισοπεδώσουμε όλα επιτέλους. Υπάρχουν κι άλλα μέρη στην Ελλάδα και στο κόσμο για τουρισμό και πικ νικ... Στο Άγιο Όρος δε πάμε γι αυτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/6/15, 10:11 π.μ.

    Aχ...το Ορος αρχες του ογδοντα,εμπαινες ανυποψιαστος κ εβγαινες υποψιασμενος,εμπαινες ενα χερσο χωραφι κ εβγαινες οργωμενο,ετοιμο να δεχθει τον σπορο.Χωρις κατηχηση κ μπλα μπλα, με ενα φρουτο που σε φιλευανε με ενα καλυβι που ανοιγε την πορτα του να σε φιλοξενησει.Μυστηριακο,υσηχαστικο το Ορος συνεχιζε την ιεραποστολη του...ακομη τοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα πως είναι εντελώς ανακριβές και υπερβολικό το άρθρο αυτό, ενώ πιθανόν εξυπηρετεί σκοπιμότητες από τον ανώνυμο γράφοντα. Δεν είναι έτσι η κατάσταση στο Άγιον Όρος. Το Άγιον Όρος, παρότι δεν στερείται προβλημάτων και πειρασμών, είναι φωτεινός φάρος έλξης ημών των εσκοτισμένων στην αυτογνωσία, δηλ. ουσιαστικά στην ταπείνωση, στην αληθή σχέση με τον συνάνθρωπο και στα μεγαλεία του Θεού. Το δε κόστος της φόρτισης των μοναστών του με καθήκοντα φιλοξενίας είναι μικρό σε σχέση με το μέγα καλό που προκύπτει στον κόσμο.

    Εάν κάποιοι στα αλήθεια ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ για τη ροή των επισκεπτών στο Άγιον Όρος, ας περιορίσουν ή ας ελέγξουν τα χερσαία σύνορά του, από τα οποία ΛΑΘΡΟΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ καθημερινά πολλοί, μεταφέροντας ό,τι αυτοί θέλουν, ιδίως προς και από την υπό κατάληψη μονή Εσφιγμένου. Η παράνομη είσοδος-έξοδος γίνεται από τη θέση Καραούλι, μετά τα Νέα Ρόδα και οι υπαίτιοι ζηλωτές την έχουν κινηματογραφήσει πολλάκις και την έχουν δείξει πολλάκις στην τηλεόραση, προς άγρα οπαδών και χρηματοδοτών. Η Ιερά Κοινότητα είναι ενήμερη για το πρόβλημα, αλλά η αστυνομία είτε αδυνατεί είτε αμελεί να πράξει τα δέοντα. Υπάρχουν κύκλοι που ενισχύουν σταθερά την παρανομία (και αυτή) στο Άγιον Όρος.

    Βρίσκουμε απαράδεκτες και τις προτάσεις για «πιστοποιητικά καθαρότητας» των εισερχομένων στο Άγιον Όρος, οι οποίες θυμίζουν ειδωλολατρεία, αντιχριστιανικές πρακτικές του ρωμαιοκαθολικού μεσαίωνα και έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρόνοια και το έλεος του Θεού. Η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, όχι κλειστή λέσχη αυτόκλητων σεσωσμένων ή καθαρών. Τέλος, το εύγλωττο περιεχόμενο γνωστής αγιορείτικης επιγραφής είναι «ευλογημένη η στιγμή που ο Κύριος οδήγησε τα βήματά μας στο Περιβόλι της Παναγίας».

    Πολλοί άνθρωποι όταν ακούν για Άγιον Όρος, η καρδιά τους σκιρτά. Πολλοί είδαν τη σκανδαλώδη εύνοια της θείας πρόνοιας, που οδήγησε εκεί τα βήματά τους. Πολλοί αντιλήφθηκαν το απροϋπόθετο τής μετάβασής τους εκεί και ένιωσαν πόσο βασικό είναι αυτό το απροϋπόθετο. Πολλοί πήγαν εκεί μπερδεμένοι ή αδιάφοροι, αλλά πήραν «κάτι». Τέτοια αρθράκια σαν του «ανώνυμου ιερέα» πολλοί τα ακούνε «βερεσέ», γιατί ξέρουν πως άλλη είναι η βιοτή και άλλο το άρωμα του Αγίου Όρους. Το Άγιον Όρος δεν αποτιμάται, δεν υπολογίζεται, δεν προσμετράται. Κάθε λογιστικού τύπου αναφορά σε αυτό, με θετικά και αρνητικά, απέχει πόρρω από την μέγιστη ευλογία που η ίδια η Θεοτόκος επέλεξε να δώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/6/15, 1:40 μ.μ.

      ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΑΔΕΛΦΕ...

      Διαγραφή
  4. Ας μην ξεχνάμε όλοι ότι ήμαστε στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως το γεγονός ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών δεν σημαίνει ότι θα μπαίνουν μέαα μόνο προσκυνητες. Φυσικά το ιδεώδες θα ήταν να έμπαιναν μόνο προσκυνητές ή επισκέπτες που ψάχνονται πενυματικά ή έστω αγνοί τουρίστες που θα σεβαστούν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Αλλά αυτό πως μπορεί να επιτευχθεί; Το πιστοποιητικό, ήταν κάτι που συνέβαινε τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμόυ, όταν επρόκειτο να μεταλάβει κάποιος των Αχράντων Μυστηρίων σε ναό μακρυά από την μητρόπολης που ανήκε.
    Το έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια: Επειδή κάποιοι έμπαιναν με πλαστά Διαμονητήρια στο Άγιο Όρος, συρρικνώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των ετήσιων Διαμονητηρίων. Είχα ετήσιο το οποίο με εξυπηρετούσε ιδιαίτερα. Ο λόγος είναι ότι έχω κάποια σοβαρα προβλήματα υγείας και δεν μου επιτρέπουν να κάνω μακροχρόνια προγράμματα. Έτσι, πολλές φορές έκλεισα για να πάω στο Άγιο Όρος και δεν μπόρεσα ούτε να το ακυρώσω, μιας και η επιδείνωση της υγείας συνέβαινε το βράδυ της παραμονής ή την ημέρα της εισόδου. Οπότε το ετήσιο μου έλυσε τα χέρια. Έλα όμως που σταμάτησαν να μου δίνουν ετήσιο αλλά έδιναν σε άλλους χωρίς προβλήματα υγείας που το χρησιμοποιούσαν μια φορά το χρόνο και αν, επειδή υπήρχε κάποια υποχρέωση προς το άτομο ή απλά είχαν τα μέσα.
    Αλλά στο όλο θέμα η αλήθεια είναι μισή. Αναλογιστήκαμε ποτέ πόσο σκανδαλίζουμε εμείς που έχουμε μια εξοικείωση με κάποιο μοναστήρι, με την όλη συμπεριφορά μας; Γιατί αυτή είναι η ουσία σε κάθε πτυχή της ζωής του Χριστιανού. "Α. Κορινθίους 8.13 διόπερ εἰ βρῶμα σκανδαλίζει τὸν ἀδελφόν μου, οὐ μὴ φάγω κρέα εἰς τὸν αἰῶνα, ἵνα μὴ τὸν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω" Ο σκανδαλισμός δεν περιορίζεται μόνο στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωραϊτης28/6/15, 11:05 μ.μ.

    Αυτά που γράφει ο ιερεύς είναι " τοις πάσι γνωστά και ορώμενα διά γυμνού οφθαλμού ".
    Απορώ πως δεν τα έχετε δεί , ή μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότης από μέρους σας ; [ όπως
    σημειώνει και ο προλαλήσας σχολιαστής ].
    Το Άγιον Όρος σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με το Α.Ο. τών πρό του 1980 δεκαετιών.
    Σαφώς και υπάρχουν άγιοι γέροντες και οπωσδήποτε κάποιοι από τούς προσκυνητάς ωφελούνται
    από το προσκύνημα στο "Περιβόλι της Παναγίας". Όπως - επίσης - υπάρχει και μεγάλος αριθμός
    επισκεπτών - τουριστών που συμπεριφέρονται και δίδουν προς τα έξω τις εικόνες που περιέγραψε
    ο " Ανώνυμος " ιερεύς. Αλλά και η εικόνα τών Καρεών , μόνον εικόνα Αγιορείτικου χώρου δεν είναι.
    Τρομερή η αλλοίωση της εικόνας τών Καρεών της πρώτης μου επίσκεψης το έτος 1977 , [ με το
    ένα καφενεδάκι και τα δύο εστιατόρια που ακολουθούσαν τούς κανόνες γευμάτων των Ι. Μονών ].
    Άγιοι Πατέρες , είναι καιρός - για το καλό του αγιασμένου χώρου που εγκαταβιώνετε - να
    ληφθούν μέτρα . Μέτρα αυστηρά . Εγώ δεν μπορώ να Σας υποδείξω . Εσείς που έρχεστε σε επαφή
    με την πραγματικότητα , είσθε σε θέση να νομοθετήσετε και να υλοποιήσετε τα μέτρα που απαιτούνται.
    Ε υ λ ο γ ε ί τ ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/7/15, 11:49 π.μ.

    Με τόσα οχήματα εντός Αγίου Όρους, με νέους δρόμους, με τόσα πλοία και πλοιάρια αργὰ καὶ γρήγορα, τί περιμένετε να γίνει; Αν ακόμη ίσχυαν τα μονοπάτια, τότε θα ξεχώριζαν οι προσκυνητές από τους τουρίστες. Για περπάτα από τις Καρυές στη Λαύρα, να δείς πόσοι θα πάνε. Σήμερα κι αν αποφασίσεις να περπατήσεις θα σε φαέι η σκόνη των αυτοκινήτων ή κινδυνεύεις να σκοτωθείς από τυχόν επίδοξους οδηγούς ράλι. Τώρα με τα ταχύπλοα και τα αυτοκίνητα (και το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά) σε μια- δυο ώρες πάς παντού, τρως κοιμάσαι φεύγεις και τίποτε δεν καταλαβαίνεις από προσκύνημα.

    Μόνη λύση. Να περιοριστούν άμεσα τα οχήματα μόνο στα απολύτως απαραίτητα για τις ανάγκες των Μονών, να περιοριστούν τα δρομολόγια και τα πλοία που μεταφέρουν άνετα καραβιές τουριστών, να καταργηθεί η επαίσχυντη «πιάτσα» των λεγόμενων «ταξί» στις Καρυές και να ανοιχθούν ή συντηρηθούν ξανά τα μονοπάτια για να χρησιμοποιούνται άφοβα. Και να σταματήσουν πλέον τα περιττά δρομολόγια των οχημάτων των Μονών προς τις Καρυές ή τον έξω κόσμο για ψύλλου πήδημα από τον κάθε τυχόντα μοναχό που βαρέθηκε και θέλει βόλτα με αυτοκίνητο.

    Η λύση είναι στα χέρια των αγιορειτών. Εκτός κι αν βάζουν το χρήμα των πολυπληθών «τουριστών» πάνω από τον μοναστηριακό-ασκητικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/7/15, 1:03 π.μ.

    την τελευταια φορα που πηγα περυσι τον Σεπτεμβριο,σε καφετέρια των Καρυών παράγγελνες fredo espreso και εμπαινες στο internet μεσω wi-fi της καφετέριας!!!Λίγο εως πολύ τραγικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/7/15, 9:24 π.μ.

      Φτάσαμε να μιλάμε για «καφετέριες» στο Άγιον Όρος. Είναι όντως τραγικό, τουλάχιστον για όσους γώρισαν το Άγιον Όρος από παλιά.
      Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπερισχύσει ο Μαμωνάς και στο αγαπημένο μας Άγιον Όρος.

      Διαγραφή
  8. Πριν από καιρό έγραψα το ποίημα που ακολουθεί και πιστεύω ότι ταιριάζει στό όλο θεμα. Είναι μια φυσική προέκταση:

    10/8/2012

    Για εσάς Πατέρες που ονομάζεστε του Άθωνος
    Είχα και έχω αρκετά απωθημένα
    Ποτέ δεν μένω σιωπηλός και άφωνος
    Ποτέ τα εσώψυχα δεν έχω αφημένα

    Τέλειοι να ‘στε σ’ όλα πρέπει
    Απ’ τον Χριστό άγιοι να ‘στε πιότερο
    Να μ’ ονομάζεται άγιο, όπου κι αν η ψυχή μου ρέπει
    Να μου χαρίζετε αεροπλάνα κι ένα κότερο

    Να με υπακούτε όλοι σας τα μάλλα
    Σ’ ότι ζητώ να γίνεστε θυσία
    Κάθε που έρχομαι να σφάζετε δαμάλα
    Κι αν πείτε «όχι», θα γίνει αιματοχυσία

    Αν δεν ακολουθείτε τυφλά
    Όλες τις δικές μου λίστες
    Όλα σας θα είναι σαχλά
    Κι όλοι σας θα είστε φασίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή