Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

6614 - Εύστοχη παρατήρηση σε λάθος μας

Πέτρος μοναχός (ο Πετράκης)
Κατουνακιώτης (1891-1958)
(Φωτ.: Παύλος Μυλωνάς, 1956)
Πέτρος μοναχός (γεν. 1929)



.......Έλαβα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το μήνυμα που ακολουθεί και αναφέρεται σε λάθος πρόσφατης ανάρτησης, ευχαριστώντας τον αγαπητό φίλο Νικόλαο Ιγνατιάδη:

.......Η ανάρτηση με θέμα τον γέρο Πέτρο τον Λημνιό (http://agioritikesmnimes.blogspot.gr), οικιστή του κελλιού του Οσίου Πέτρου στην αθωνική έρημο, έχει συνδεθεί με λάθος φωτογραφία (αριστερά).
Αυτός που εικονίζεται στο σχέδιο που φιλοτέχνησε ο εξαιρετικός αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, είναι ο σύγχρονός μας μοναχός Πέτρος Αγιοπετρίτης, οικιστής και αυτός του ιδίου Λαυριωτικού ησυχαστηρίου, υποτακτικός του γερ. Ισιδώρου. Αυτά επιβεβαιώνονται, με πλήρη βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες, στο πρώτο κατά σειρά πόνημα του επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου Λαυριώτη, με τίτλο "Πόθος και Χάρις στον Άθωνα" (σελ. 219).
Φωτογραφίες του αναφερόμενου στην καταχώρηση σας μοναχού Πέτρου (1891-1958), βρίσκονται στην ιστοσελίδα  Αγιορείτικη Προσωπογραφία (http://athosprosopography.blogspot.gr) και είναι έργο του ακαδημαϊκού και καθηγητή Παύλου Μυλωνά το 1956. Μόνο που ο γέρο Πέτρος δεν ήταν Κατουνακιώτης, εφόσον το ησυχαστήριο του βρισκόταν μεταξύ της Βίγλας και των Καυσοκαλυβίων. Ενδιαφέροντα στοιχεία  για τη ζωή του αναφέρει και ο μακαριστός γερ. Μωυσής  στο βιβλίο του "Αγιορείτικες διηγήσεις του γερ. Ιωακείμ".
Πάντα φίλος
Νικόλαος Ιγνατιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου