Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

6622 - Στη Ρόδο, Κω και Νίσυρο η τιμία Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου, από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους

Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου κάνει γνωστό ότι την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 θα έλθει στην πόλη της Ρόδου, από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται, η τίμια Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου, την οποία θα μεταφέρει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ.
Η υποδοχή της τίμιας Κάρας θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου στις 7.00 στο χώρο έμπροσθεν της Τραπέζης της Ελλάδος και θα μεταφερθεί με πομπή στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.
Θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός εσπερινός και στη συνέχεια αγρυπνία.
Το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουνίου (07.00 π.μ.) θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η θεία λειτουργία.

Η τίμια Κάρα θα παραμείνει στον Ναό του Ευαγγελισμού μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουνίου (ώρα αναχωρήσεως 16.30).
***
Στην Ιερά Μητρόπολη Κω και Νισύρου θα φτάσει την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, η τίμια κάρα του Αγίου Νικήτα του Νισύριου από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους. Η τίμια κάρα θα μεταφερθεί για τον εορτασμό της μνήμης του στις 20 και 21 Ιουνίου 2015 και για την τέλεση των εγκαινίων της πατρογονικής οικίας του Αγίου Νικήτα του Νισύριου στην πατρίδα του, τη Νίσυρο.
Στο link που ακολουθεί, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα της υποδοχής του: http://www.amen.gr


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/6/15, 2:32 μ.μ.

    Τρεις τουλάχιστον άγιοι στα Δωδεκάνησα υπήρξαν παλαιότερα μοναχοί στην Μονή Ιβήρων:
    1) Κωνσταντίνος ο Υδραίος.
    2) Νικήτας ο Νισύριος.
    3) Άνθιμος ο τυφλός, κτήτορας των Μονών της Πορταΐτισσας στην Αστυπάλαια και του Αγίου Γεωργίου του Βουνού στο Καστελλόριζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού αρύεσαι αυτές τις πληροφορίες;

      Ο άγιος Νικήτας, από τη στιγμή που επέστρεψε στην πατρώα πίστη, έμεινε μόνο στη Ρόδο και στη Χίο, όπου και μαρτύρησε μπροστά σε μετόχι της Ι. Μονής Ιβήρων (βλ. http://www.saint.gr/605/saint.aspx). Αυτό όμως δεν τον έκανε μοναχό της.

      Ο άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος έμεινε κάποιους μήνες στο αρχονταρίκι της, προετοιμαζόμενος για το μαρτύριό του. Ούτε όμως κι αυτός έγινε μοναχός.

      Ο δε άγιος Άνθιμος ο τυφλός εκάρη μοναχός κι έζησε κάποια χρόνια στο Άγιο Όρος, δεν ξέρουμε όμως πού. Δεν σώζεται καμιά μαρτυρία στην Ι. Μονή Ιβήρων πως έζησε εκεί. Απλώς, πιθανολογείται, επειδή ίδρυσε Μονή προς τιμήν της Παναγίας της Πορταΐτισσας.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/6/15, 3:33 μ.μ.

    Δεν επιμένουμε. Εσείς ξέρετε.
    Δεν τα είδαμε πουθενά γραμμένα.
    Να έχετε την ευχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή