Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

3520 - Γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια της θεοφιλούς ποιμαντορίας του μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου του Λαυριώτη



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεμνά, λιτά και ανέξοδα πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου του Οικουμενικού Πατριαρχείου λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του τοπικού Αγίου Ιωάννου του Καρπαθίου, αλλά και για την τριακονταετία θεοφιλούς και θεαρέστου Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου.
 Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Αυγούστου, μετά από αιώνες σιωπής και σχετική άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός τρισαρχιερατικός Εσπερινός στην παλαιοχριστιανική βασιλική της αγίας Φωτεινής Καρπάθου («Άφωτη», 6ος αι. μ.Χ.), χοροστατούντος του Πατριαρχικού εκπροσώπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.Κυρίλλου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου και Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ.
 Συμπροσευχήθηκαν ο κλήρος του νησιού, οι τοπικοί άρχοντες και πλήθος ευσεβών χριστιανών, που έσπευσαν να τιμήσουν και τον Άγιο Ιωάννη τον Καρπάθιο, αλλά και να προσευχηθούν για τον Ποιμενάρχη τους.
 Το πρωί της Κυριακής 25ης Αυγούστου τελέσθηκε πανηγυρική τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρόδου κ.Κυρίλλου και Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, με τη συμμετοχή όλων των ιερέων της Μητροπόλεως, των τοπικών αρχόντων και πλήθους ευσεβών Καρπαθίων και Κασίων.
 ΟΙ ιερείς και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού  προσέφεραν εγκόλπιο στον Σεβασμιώτατο, ενώ η Γυναικεία Επιτροπή του Εκκλησιαστικού Μεγάρου Ευαγγελιστρίας προσέφερε πλούσιο εόρτιο πρωινό κέρασμα και ακολούθησε γεύμα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών για τους προσκεκλημένους του Σεβ. Καρπάθου.
 Το απόγευμα της Κυριακής 25ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο «Ποσειδώνιο» Δημοτικό Αμφιθέατρο Καρπάθου ανοικτή εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, που συντόνισε ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων.
 Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους καλωσόρισε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο ο Πρόεδρος του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας κ.Γιώργος Χατζηκουτσός.
 Πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομες ομιλίες. Πρώτος μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π.Επιφάνιος Χριστοδουλάκης, Θεολόγος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου με θέμα: «30 χρόνια στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας της Καρπάθου και της Κάσου».
 Μια σύντομη παρουσίαση της προσωπικότητας του Σεβασμιωτάτου κ.Αμβροσίου, έκανε στη συνέχεια ο κ.Μηνάς Αλεξιάδης, Καθηγητής στον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρχων Υπομνηματογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 Ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού  Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.Κύριλλος, ανέγνωσε Πατριαρχικό θερμό συγχαρητήριο και ευχητήριο Γράμμα, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Σεβασμιώτατος «διήνυσεν επί τριακονταετίαν όλην ιερόν δόλιχον μαρτυρίας και προσφοράς, αγάπης και ελέους, αποδειχθείςαληθής ιεροφάντης, πυρπολητής ψυχών δια της επιλογής ως τρόπου βιοτής του αγιασμού της ζωής αυτών, ως φαεινός ιεραρχικός αστήρ μεταξύ των αστέρων Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου». Τις θερμές, επίσης, και συγκινητικές ευχές τους προς τον Σεβ. Καρπάθου απηύθυναν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.Ναθαναήλ, ο κ.Μιχάλης Χανιώτης,Δήμαρχος Καρπάθου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σεβ/το "δεσπότη της καρδιάς μας και της ψυχής μας",  ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.Μιχάλης Ερωτόκριτος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου και ο π. Υπουργός κ.Αριστοτέλης Παυλίδης.
 Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε Εκκλησιαστική Χορωδία, με τον Ιεροδιάκονο π.Αμβρόσιο Μαναρουλά, τον Πρωτοψάλτη κ.Χρήστο Γκουτσούλα, και τους ιεροψάλτες κ.Κων/νο Τσιουμπέκα, κ.Ιωάννη Μαρή, κ.Ιωάννη Κούρτη και  κ.Μιχάλη Φράγκο.
 Τις ευχές τους, όπως επιβάλλει η ζωντανή λαϊκή παράδοση της Καρπάθου, με μαντινάδες, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, απηύθυναν προς τον Σεβασμιώτατο το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου, ενώ παραδοσιακούς χορούς από την Ξάνθη, γενέτειρα του Σεβ. Καρπάθου, απέδωσε χορευτικός όμιλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απερίου "ΟΜΟΝΟΙΑ".
 Ακολούθησε προβολή ταινίας από τη ζωή και το έργο του τιμωμένου Αρχιερέα.
  Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Σεβ. Καρπάθου δέχθηκε εκ μέρους του Σεβ. Κώου κ.Ναθαναήλ, των κληρικών, των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και του ευσεβούς ποιμνίου της Μητροπόλεως μια περίτεχνη εικόνα του Μεγάλου Αρχιερέα Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που φιλοτεχνήθηκε στο Ι. Κελλίον αγ.Νικολάου Μπουραζέρη, στο Άγιον Όρος. Την εικόνα προσέφεραν συμβολικά οι δύο νεότεροι κληρικοί, οι ιεροδιάκονοι π.Αμβρόσιος Καμπούρογλου, της ι.Μητροπόλεως Κώου και π.Αμβρόσιος Μαναρουλάς, της Ι. Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου.
 Την εκδήλωσε έκλεισε ο Σεβ. Καρπάθου κ.Αμβρόσιος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους για την τιμή και την αγάπη, που όλα τα χρόνια αυτά έδειξαν κι ασφαλώς θα συνεχίσουν να δείχνουν προς το πρόσωπό του.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι πλήθος του κόσμου παραβρέθηκε και στις τρεις εκδηλώσεις του διημέρου, τόσο για να τιμήσει τον τοπικό Άγιο Ιωάννη τον Καρπάθιο όσο και για να εκφράσει για μια ακόμη φορά την αγάπη και την τιμή προς τον Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του.
 ·          Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκτός των Σεβ. Αρχιερέων, ο Πανος. Αρχιμ. π.Ιωννίκιος Αναγνώστου, της ι.Μητροπόλεως Ρόδου, ο Ιερολογιώτατος ιεροδιάκονος π.Αμβρόσιος Καμπούρογλου, της ι.Μητροπόλεως Κώου,  ο Δήμαρχος Καρπάθου κ.Μιχάλης Χανιώτης. ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου –Κάσου κ.Μιχάλης  Ερωτόκριτος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Καρπάθου κ.Γεώργιος Νισύριος, οι Αντιδήμαρχοι, ο πρ. Υπουργός κ.Αριστοτέλης Παυλίδης, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής της Β  Ὑγιειονομικής Περιφέρειας Πειραιά κ.Λάμπης Πλάτσης, ο Φρούραρχος, ο Λιμενάρχης, ο Διευθυντής του Αστυν. Τμήματος, Διοικητές και εκπρόσωποι όλων των στρατιωτικών Μονάδων του νησιού, προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων και πλήθος κόσμου, το οποίο συμμετείχε εμφανώς στη χαρά του Επισκόπου του.
Aρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων

Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Έτσι αντρίκεια, θα σου κάνω μια ερώτηση: Είσαι ο ίδιος μ' αυτόν που ξεκίνησε την σελίδα; Γιατί πριν από λίγα χρόνια, όταν ξεκίνησε, ήταν ένα διαδικτυακό Αγιορείτικο Γεροντικό. Τώρα παραθέτεις πολλές φωτογραφίες και εκτενή ρεπορτάζ (στην ουσία) για θέμα που βεβαίως χρειάζεται αλλά με 1-2 φωτογραφίες και επιγραμματική αναφορά. Σίγουρα είναι τιμή Αγιορείτου αλλά όχι έτσι.
    Μπορείς να κάνεις μια δημοσκόπηση πόσοι έχουν διαβάσει αυτό το ρεπορτάζ, από εμάς που σχεδόν γοητευτήκαμε από την θεματολογία της σελίδας σου, πριν λίγα χρόνια;
    Συγνώμη για την έκφραση, αλλά, εγώ τουλάχιστον, με κάτι τέτοια ξενερώνω.
    Συγνώμη αν σε στεναχωρώ, αλλά επειδή σε θεωρώ κάπως δικό μου άνθρωπο σου εκφράζω τα αληθινά μου αισθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, ειλικρινά, για το σχόλιο. Με συγκίνησε το ενδιαφέρον και η αγάπη σας.

      Διαγραφή