Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

3464 - H Πανήγυρη του Αγίου Παντελεήμονα στο Ρωσικό ΜοναστήριAντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας στο Άγιον Όρος

Στο Άγιον Όρος με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας έφθασε στις 8 Αυγούστου 2013 η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
.......Την αντιπροσωπεία συναπαρτίζουν ο Μητροπολίτης Τομσκ και Ασίνωφ Ροστισλάβ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Αρχιεπίσκοπος Χαρκόβου και Μπογκοντούχοβο Ονούφριος, ο Επίσκοπος Μπορίσωφ Βενιαμίν και ο ιερομόναχος Στέφανος Ηγκούμνωφ, στέλεχος του ΤΕΕΣ. Τους συνόδευσε στο Άγιον Όρος ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Α. Ποπώφ.
.......Την παραμονή, στις 7 Αυγούστου, ο προσκυνητές από τη Ρωσική Εκκλησία επισκέφθηκαν τα ιερά προσκυνήματα της Ελληνικής συμπρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων τις Ιερές Μονές Αγίας Αναστασίας της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρείας και της Οσίας Θεοδώρας, οι κατακόμβες του Αγίου Προδρόμου στο ιστορικό κέντρο της πόλεως, ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και η βασιλική του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.
.......Άμα τη αφίξει στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμνος τους προσκεκλημένους της Μονής υποδέχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, Καθηγούμενος της Μονής με την αδελφότητα. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ασπάσθηκαν τα τιμία λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμνος και εν συνεχείᾳ ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ ευχαρίστησε την αδελφότητα για την θερμή υποδοχή μεταφέροντας τον χαιρετισμό και την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.
.......Αυθημερόν η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέου και την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και μετέπειτα επέβλεψαν την πρόοδο των έργων αναστηλώσεως στο παλαιομονάστηρο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ονούφριος προσέφερε στην αδελφότητα της Ιεράς Σκήτεως του Αγίου Ανδρέου εικόνα του Αγίου Ἀθανασίου Πατελλαρίου με τεμάχιο των τιμίων λειψάνων του. 
.......Ο Άγιος Αθανάσιος ως Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης το 17 αιώνα επισκεπτόταν επανειλημμένως το Άγιον Όρος και ίδρυσε κελλί με Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, το οποίο εν συνεχεία μετεξελίχθηκε στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέου. Αργότερα ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Άθανάσιος παραιτήθηκε από το θρόνο του και αποσύρθηκε τελικά στη Ρωσία, όπου, Θεού κρίμασι, εκοιμήθη οσιακώς στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Κυρίου Λούμπεν.
.......Μετά το θάνατο έγινε η ανακοιμιδή των λειψάνων του και αποδείχθηκε ότι ο Άγιος, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική παράδοση, ετάφη σε καθιστή στάση.  Κατατάχθηκε στη χορεία των αγίων και τον γνωρίζουν στη Ρωσία ως Αγιο Αθανάσιο Λούμπεν Καθιστό, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Τα τιμία του λείψανα φυλάσσονται στην πόλη του Χαρκόβου.

Πανήγυρη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε φέτος στις 9 Αυγούστου 2013 η πανήγυρη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους.
.......Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Τομσκ και Ασίνωφ Ροστισλάβ και μέλη τον Αρχιεπίσκοπο Χαρκόβου και Μπογκοντούχοφο Ονούφριο, τον Επίσκοπο Μπορίσοβ Βενιαμίν και το στέλεχος του ΤΕΕΣ ιερομόναχο Στέφανο Ηγκούμνωφ.
.......Της πανηγυρικής αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής προέστη ο Μητροπολιτής Ροστισλάβ πλαισιούμενος από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, κληρικοί της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος και οι ιερωμένοι προσκυνητές του ιερού καθιδρύματος. Κατά την ακολούθία έψαλαν χορωδίες της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος και του Ξενοφώντος στην Εκκλησιαστική Σλαβονική και την Ελληνική γλώσσα.
.......Στην ακολουθία παρέστη προσευχόμενος ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Α. Ποπώφ, πλήθος προσκυνητών εκ των οποίων πολλοί μετέλαβαν των Αγίων του Χριστού Μυστηρίων.
.......Ληξάσης της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε η λιτανευτική πομπή πέριξ του Καθολικού μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ μίλησε στους παρόντες και τους ευχήθηκε εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.
.......Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Άγιον Όρος Περιβόλι της Παναγίας και ευχήθηκε η Θεομήτης με τη Σκέπη της πάντοτε να σκέπει και να φρουρεί τους πάντες.
.......Η πανήγυρη ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα, όπου παρακάθησαν όσοι επισκέφθηκαν τη Μονή ανήμερα της εορτής.
.......Αυθημερόν το απόγευμα τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των κεκοιμημένων κτητόρων της Μονής, ενώ στις 10 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας.

.......Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους

Το προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία έφθασε εδώ για να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
.......Στις 10 Αυγούστου 2013 οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι προσκυνητές μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές, όπου είχαν συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας με επικεφαλής τον πρωτεπιστάτη Γέροντα Ιερομόναχο Στέφανο Χιλανδαρινό.
.......Εκ μέρους των προσκεκλημένων ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μητροπολίτης Τομσκ και Ασίνωφ Ροστισλάφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Αγιορείτες για τη θερμή φιλοξενία και υποδοχή, που επιφυλάσσουν στους προσκυνητές του Αγιωνύμου Όρους και τόνισε ότι η υπερχιλιετής παράδοση ασκητικού πολιτεύματος των αγωνιζομένων εδώ αδελφών αποτελεί πνευματικό στήριγμα για τους ανά τον κόσμο Ορθοδόξους. Ο Πρωτεπιστάτης υπενθύμισε την  πρόσφατη επίσκεψη στο Άγιον Όρος του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, επισημαίνοντας  τη σημασία της επισκέψεως αυτής για το Περιβόλι της Παναγίας και την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της ιστορικής Ρωσίας. Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα μεταφοράς στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία τινών αγιορειτικών ιερών κειμηλίων. Ο Μητροπολίτης Ροστισλάβ προσέφερε στην Ιερά Επιστασία εικόνα του Οσίου Θεοδώρου Τομσκ και τεμάχιο της σορού του.
.......Στο Πρωτάτο οι προσκεκλημένοι από τη Ρωσία ασπάσθησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Άξιος Εστίν», η οποία είναι εφέστια εκόνα του Αγίου Όρους.
.......Στα πλαίσια του προσκυνήματος η ομάδα προσκυνητών επίσης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στην νοτιοανατλική πλευρά του Αγιωνύμου Όρους, όπου ασπάθηκε τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Μυροβλήτισσας και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, τα τιμία λείψανα των Αγίων Βασιλείου του Μεγάλου, Μαξίμου του Ομολογητού και της Αγίας Θεοδώρας της Αλεξανδρείας, τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου καθώς και τα Δώρα των Μάγων.
.......Στις 11 Αυγούστου η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας μετέβη για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου εψάλησαν οι χαιρετισμοί της Θεοτόκου ενώπιον της θαυματουργού αυτής εικόνας. Εν συνεχεία οι Ρώσοι προσκυνητές ασπάθησαν λοιπά ιερά κειμήλια της Μονής.
.......Ακολούθως η Ρωσική αντιπροσωπεία πορεύθηκε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου ασπάσθησαν τη δεξία του Ιερού Χρυσοστόμου και τις εικόνες της Παναγίας Γλυκοφιλούσας και Γερόντισσας.
.......Στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα οι προσκυνητές τέλεσαν δοξολογία προς τιμήν του Αγίου Νικολάου ενώπιον της ψηφιδωτής εικόνας του επονομαζομένης «Στριδά». Από ένα φύλο του οστράκου, που κόλλησε στην εικόνα φιλοτεχνήθηκε ιερό εγκόλπιο με αναπαράσταση της Αναλήψεως του Κυρίου, το οποίο εν συνεχείᾳ εδωρήθη στον πρώτο Ρώσο Πατριάρχη Ιώβ μετά την εν Κωνσταντινουπόλει Σύνοδο του 1590, η οποία αποφάσισε την ανύψωση της Ρωσικής Εκκλησίας σε Πατριαρχείο.  Το εγκόλπιο αυτό χάθηκε στο διάστημα της επαναστάσεως του 1917 στη Ρωσία.
.......Το απόγευμα, στις 11 Αυγούστου, η αντιπροσωπεία από τη Ρωσία έφθασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου παρακολούθησαν τον Εσπερινό στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολούθως την δέχθηκε ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Κατά τη διάρκεια της μακράς συναντήσεως συζητήθηκαν πολλά θέματα σχετικά με το πνευματικό βίο και το ποιμαντικό έργο στο σύγχρονο κόσμο καθώς και η διωγμοί κατά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ο πατήρ Εφραίμ νουθέτησε καταλλήλως τους ιεροσπουδαστές της Ιερατικής Σχολής Τομσκ συνοδούς του Μητροπολίτου Ροστισλάβ.
.......Ο Ηγούμενος Εφραίμ τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του Αγίου Όρους και ζήτησε να μεταφερθεί ο χαιρετισμός του στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο οποίος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος τον Ιούνιο και η επίσκεψη του οποίου ήταν γεγονός μεγάλης σημασίας για του Αγιορείτες μοναχούς, που θα θυμούνται διά παντός.
.......Οι εκ Ρωσίας προσκυνητές ασπάσθησαν τα ιερά κειμήλια της Μονής μεταξύ των οποίων ήταν τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, η Τιμία Ζώνη, οι Άγιες Κάρες των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου, Ιερού Χρυσοστόμου και του Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού καθώς και η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου