Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

3475 - Αγιασμός για νέο πλοίο στο Άγιο Όρος



Με ένα σύγχρονο μικρό επιβατηκό πλοιάριο ενισχύεται η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε στο λιμάνι της Δάφνης ο αγιασμός για το νέο πλεούμενο που θα ενισχύσει τα δρομολόγια και τη μεταφορά προσκυνητών και αγαθών προς τις 20 ιερές μονές του Άθωνα. Τα  νέο πλοίο είχε παραγγελθεί εδώ και χρόνια στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 
.......Το πλοίο θα δουλέψει 2 ήμέρες για της Παναγίας (28/15 Αυγούστου) από Ουρανούπολη για Δάφνη και μετά θα πάει στη γραμμή απο Ιερισσό.




***
 
Το «ιερό» πλοίο του Αγίου Όρους

Δημοσιεύτηκε 25 Μαΐου 2010

Σαν μάννα εξ ουρανού φάνηκε στους εργαζομένους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος η κατασκευή ενός επιβατηγού-δρομολογικού πλοίου από τις μονές του Αγίου Όρους.
Το πλοίο, συνολικού μήκους 23,9, μέτρων κατασκευάζεται εξαρχής και ο σκοπός του είναι αφενός να διευκολύνει τους πιστούς που επιθυμούν να επισκεφθούν τις μονές, και αφετέρου να εξυπηρετεί τους μοναχούς ή ασθενείς, όταν πρέπει να μεταφερθούν από το Άγιο Όρος. Η παραγγελία προέρχεται από 20 μονές που συνεργάστηκαν, για να αποκτήσουν το δικό τους πλωτό μέσο. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για παραγγελία της μονής Βατοπεδίου αποκλειστικά, όπως αναφέρεται σε διάφορα δημοσιεύματα.
Το πλοίο είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, που σημαίνει ότι θα είναι ελαφρύτερο, ενώ θα έχει και δύο μηχανές caterpillar 1800 ίππων, μηχανές ιδιαίτερα μεγάλες, που, σε συνδυασμό με το υλικό κατασκευής (αλουμίνιο), θα του δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες. Θα μπορεί να μεταφέρει 120 επιβάτες, ενώ θα παρέχει και τη δυνατότητα επιβίβασης και αποβίβασης από την πλώρη, σε όσα σημεία δεν θα μπορεί να πρυμνοδετήσει. Το συνολικό κόστος του αναμένεται να ανέλθει στο 1.400.000 ευρώ.
Την κατασκευή του πλοίου έχει σχεδιάσει και επιβλέπει ο ναυπηγός κ. Δημήτρης Θυρεός και, όπως μας είπε, απαιτήθηκαν δύο χρόνια έρευνας στην περιοχή, για να μπορέσει αυτό να σχεδιαστεί βάσει των αναγκών του Αγίου Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου