Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

3496 - Πρωτότυπη Έκθεση Αγιορειτικών Μονών στην Καστοριά



Χειροποίητες Μονές του Αγίου Όρους - Γνωριμία με την τέχνη "μπάλσα", είναι ο τίτλος της έκθεσης του Μιχάλη Βασιλόπουλου που ξεκινά αυτό το Σάββατο, 24 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Την πρωτότυπη έκθεση κατασκευών, που με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα ο καλλιτέχνης "έχτισε" Μονές του Αγίου Όρους, φιλοξενεί το Αρχοντικό του Βέργουλα στην Καστοριά, στο πλαίσιο του δεύτερου Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ του δήμου Καστοριάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Ιερές Μονές ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου με όλες τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες, κατασκευασμένες από ξύλο μπάλσα.

Είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο και προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού.

Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Η έκθεση, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει τη δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να εισέλθει στο «άβατον» του Αγίου Όρους και να αισθανθεί μια διαφορετική εμπειρία. Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη.

Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη. Καθηγητές του σπουδαίοι άνθρωποι της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την κατασκευή διαφόρων έργων με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο μπάλσα.



Σχετικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου