Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

3324 - Ανεπαρκής η αστυνόμευση του Αγίου Όρους



Με προσωπικό... ασφαλείας και χωρίς αυτοκίνητα (υπο)λειτουργούν οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες στο Αγιον Ορος. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα αστυνομικό τμήμα και εννιά αστυνομικούς σταθμούς υπάρχουν μόλις... τρία οχήματα, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της Αθωνικής Πολιτείας!
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στέλεχος της ΕΛΑΣ, κάθε αστυνομικός σταθμός έχει στην ευθύνη του τουλάχιστον δύο μονές, σκήτες και κελιά, στα οποία κάποιες φορές οι αστυνομικοί αναγκάζονται να φτάσουν ακόμη και με τα... πόδια.
Με ένα οργανόγραμμα από τη δεκαετία του '80 και με το προσωπικό να έχει μειωθεί κατά 110 άτομα σε όλο το νομό Χαλκιδικής, οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα έντονες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνιμο προσωπικό σε όλο το νομό είναι 475 άτομα, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει τουλάχιστον 585 αστυνομικούς.
«Σήμερα στο Άγιον Όρος υπηρετούν 55 άτομα, από τα οποία μόνο τα είκοσι είναι μόνιμο προσωπικό και τα υπόλοιπα έχουν έρθει με αποσπάσεις από άλλα μέρη, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα», επισημαίνει αστυνομικός. Είναι χαρακτηριστικό πως εξαιτίας των ελλείψεων στους αστυνομικούς σταθμούς του Αγίου Ορους μόλις και μετά βίας υπηρετούν δύο με τρία άτομα ανά βάρδια.
«Δυστυχώς, η εικόνα είναι ίδια όσον αφορά και την υλικοτεχνική υποδομή. Σε ολόκληρο το Όρος υπάρχουν μόλις τρία αστυνομικά οχήματα. Δύο από αυτά στο αστυνομικό τμήμα στις Καρυές και ένα στον αστυνομικό σταθμό της Μ. Λαύρας», τονίζει αστυνομικός.
Από πληροφορίες προκύπτει πως κατά καιρούς σημειώνονται κλοπές κυρίως ταμάτων από εικόνες, ενώ μικροκλοπές έχουν σημειωθεί και σε κελιά, καθώς και μεταξύ των εργατών, που βρίσκονται στο Άγιον Όρος, ενώ κατά καιρούς αναφέρονται και μικροσυμπλοκές κυρίως μεταξύ αλλοδαπών που εργάζονται στην περιοχή.
Ωστόσο, μοναχοί εξηγούν πως όλες οι μονές διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα συναγερμού, καθώς επίσης και σκευοφυλάκια, όπου φυλάσσονται τα κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας, πολλά από τα οποία είναι τεράστιας αξίας. Μάλιστα, και οι ίδιοι οι μοναχοί επισημαίνουν πως έχουν επανειλημμένα ζητήσει ενισχύσεις από το υπουργείο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που παρουσιάζονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι στην περιοχή του Αγίου Ορους, καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των επισκεπτών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ


Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή Εγκαινίων του νέου Α.Τ. Αγίου Όρους τον Απρίλιο του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου