Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

3314 - Συνέδριο με θέμα: «Άγιο Όρος ως μοναδικό πνευματικό και πολιτιστικό κεκτημένο του σύγχρονου κόσμου»



Βελιγράδι:  Εδώ πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο αφιερωμένο σε μια μοναδική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του σύγχρονου κόσμου. Πρόκειται για το Άγιο Όρος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ρωσική Γραμμή», τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε παραδοσιακά το Παγκόσμιο Κοινωνικό Συνέδριο «Διάλογος Πολιτισμών» υπό τον Βλαντίμιρ Γιακούνιν, με υποστήριξη των διεθνών συνδέσμων «Φίλοι του Αγίου Όρους».
Το μεγάλο συνέδριο αφιερωμένο στο Άγιο Όρος πραγματοποιείται στην Ευρώπη για τρίτη φορά. Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών χωρών με στόχο τη συζήτηση της τύχης του Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου αποφασίστηκε να συγκαλούνται τακτικά παρόμοια συνέδρια, καθώς είναι ανεκτίμητη η συμβολή του Αγίου Όρους στην ευρωπαϊκή πνευματική και διανοητική παράδοση. Το 2012 το συνέδριο φιλοξενήθηκε στην παλαιά γερμανική πόλη της Βαϊμάρης.
Στη συνάντηση στο Βελιγράδι συμμετείχαν παραδοσιακά οι μοναχοί των παλαιών αγιορείτικων μονών, όπως η Σιμωνόπετρα, Βατοπεδίου, Χιλανδαρίου, καθώς και επιφανείς θεολόγοι, διεθνώς γνωστοί επιστήμονες, θρησκευτικοί κοινωνικοί και κρατικοί παράγοντες.
«Το τρίτο διεθνές συνέδριο που αφιερώθηκε στο Άγιο Όρος αποβλέπει στην προσέλκυση προσοχής της διεθνούς κοινότητας στη μοναδικότητα του Αγίου Όρους καθώς και στη συνέχιση των συζητήσεων, οι οποίες άρχισαν στα πρώτα συνέδρια και συνδέονται με την αναγκαιότητα διατήρησης της πνευματικής και της πολιτιστικής ιδιομορφίας αυτού του ιερού τόπου», δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νόβοστι ένα από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. Σύμφωνα με όσα είπε, στο συνέδριο συζητήθηκε η ιστορία, η τύχη και ο ρόλος του Χριστιανισμού στη σύγχρονη Ευρώπη υπό το φως της εμπειρίας και των παραδόσεων των αγιορειτών.
Οι σύνεδροι απέδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της πνευματικής άσκησης και της σύγχρονης θεολογίας, στην αλληλεπίδραση του πνευματικού και του διανοητικού στοιχείου στην Ορθοδοξία, στις περιβαλλοντικές πρακτικές του σύγχρονου Χριστιανισμού και στη διακονία των μοναχών εντός και εκτός των ιερών μονών.  Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις ολομελείας και «στρογγυλές τράπεζες». Πρόκειται για τη μοναδική μείζονα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία δημιουργεί ευκαιρία για τη συζήτηση των θεμάτων πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Ευρώπης με βάση την ιστορική αξιοπιστία και εγκυρότητα, στη γλώσσα της κοσμικοποιημένης ευρωπαϊκής κοινωνίας και στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συζήτησης περί των αποκαλούμενων «φιλελεύθερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Οι αθωνίτες που συμμετείχαν στο συνέδριο εξέφρασαν ευγνωμοσύνη στη Ρωσία και σε άλλες ορθόδοξες χώρες για τη βοήθεια στη διατήρηση του καθεστώτος του Αγίου Όρους ως μείζονος πολιτιστικού και ιστορικού κέντρου, όπως επισημάνθηκε στην τελική δήλωση του Τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου «Άγιο Όρος ως μοναδικό πνευματικό και πολιτιστικό κεκτημένο της ανθρωπότητας».
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν και ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την Ημέρα του Αγίου Πνεύματος οι σύνεδροι προσευχήθηκαν χοροστατούντες στην εορταστική Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Σάββα της Σερβίας στο Βελιγράδι.
«Αξιοποιώντας τις εμπειρίες των προηγούμενων συναντήσεων, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο προτείνουν να συμπληρωθεί και να διευρυνθεί το περιεχόμενο του συνεδρίου για το Άγιο Όρος», σημειώνεται στη διακήρυξη και συνεχίζεται: «Ήρθε ο καιρός να γίνει επόμενο βήμα στη διεθνή συζήτηση του θέματος του Αγίου Όρους προκειμένου να παρουσιαστούν με πλήρη επίγνωση στη διεθνή κοινότητα οι μακραίωνες εμπειρίες και οι παραδόσεις του Αγίου Όρους». Για τον λόγο αυτό αναλήφθηκε πρωτοβουλία να οργανωθεί στο πλαίσιο του προσεχούς παγκόσμιου κοινωνικού συνεδρίου «Διάλογος Πολιτισμών», το οποίο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, μια ειδική συνάντηση με στόχο τη συζήτηση του ρόλου των σύγχρονων χριστιανικών πρακτικών που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας της κοινωνίας.
Μεγάλη προσοχή αποδόθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα. «Ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμες προκλήσεις και μια από τις πιο σοβαρές εξ αυτών είναι η περιβαλλοντική», τονίζει η διακήρυξη. Για να συζητηθεί αυτός ο προβληματισμός, στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώθηκε «στρογγυλή τράπεζα» με θέμα «Άσκηση  και οικολογία». Οι σύνεδροι πιστεύουν ότι η εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση μπορεί να καταστεί δυνατή και ως θετικό παράδειγμα μπορεί να αξιοποιηθεί το Άγιο Όρος, όπου οι άνθρωποι εδώ και μια χιλιετία διαβιούν σε ενότητα με τη φύση.
Οι πηγές της περιβαλλοντικής κρίσης δε βρίσκονται εκτός, αλλά εντός των ανθρώπων, υποστηρίζουν οι σύνεδροι και προτείνουν να οργανωθούν στα μορφωτικά ιδρύματα κύκλοι μαθημάτων «Αγιορείτικη Διάλεξη» με θέμα την αρμονία μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. «Ένας “ορθόδοξος περιβαλλοντισμός” θα μπορούσε να δώσει λύση στο αδιέξοδο του σύγχρονου πολιτισμού, ο οποίος με τις τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και με τον μαζικό του πολιτισμό μετατρέπει τον άνθρωπο από την Εικόνα και Ομοίωσιν, κατά τις οποίες δημιουργήθηκε, σε υποκείμενο κατανάλωσης, καταστρέφοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αρχική του αξιοπρέπεια», τονίζεται στην τελική δήλωση.

Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου