Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

2236 - Ιστορικές φωτογραφίες του Άθω και της Θεσσαλονίκης



Μία πολύπλευρη και εντυπωσιακή εικόνα της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Ορους του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα δίνουν 120 φωτογραφίες της περιόδου από το 1870 ώς το 1930, που θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Αγιορειτική Εστία.
Η έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη και το Αγιον Ορος στην ανατολή του 20ού αιώνα» διοργανώνεται με την υποστήριξη των γενικών προξενείων της Γαλλίας και της Ρωσίας και τη συμμετοχή επτά φωτογραφικών αρχείων της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 20.00 στην Αγιορειτική Εστία (Κτίριο Νεδέλκου, Εγνατία 109). Πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση μίας σειράς επιστημονικών, εκδοτικών και καλλιτεχνικών γεγονότων με τα οποία η Αγιορειτική Εστία συνεορτάζει την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Ορους.
Με φόντο τις ιστορικο-πολιτικο-οικονομικές αναταράξεις και εθνογραφικές εξελίξεις στο βαλκανικό χώρο και τις σημαδιακές τεχνολογικές επιτεύξεις στην ιστορία της φωτογραφίας, επιλέχτηκε μια σειρά φωτογραφικών ντοκουμέντων που αποτυπώνουν την πορεία της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Ορους. «Με όχημα το φωτογραφικό χρόνο, η έκθεση αποπειράται να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν, την εμβληματική βυζαντινή κληρονομιά με το χαμένο νήμα του κοσμοπολιτισμού της Θεσσαλονίκης, να εξυμνήσει το χρόνο, την ανεξίτηλη πνευματικότητα της μοναστικής ζωής στο Αγιον Ορος», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αγγελική Γραμματικοπούλου.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες για το Αγιον Ορος και τη Θεσσαλονίκη του Γιώργου Λαμπάκη από τα φωτογραφικά αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Ελβετού Φρεντ Μπουασονά από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Γάλλου βυζαντινολόγου Γκαμπριέλ Μιγιέ από την Ecole Pratique des Hautes Etudes- Phototheque Millet. Επίσης θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από το Μουσείο Albert Kahn, φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία της Στρατιάς της Ανατολής, έργα του Ρώσου περιηγητή και βυζαντινολόγου Νικοντίμ Κοντακόφ από το Μουσείο Ιστορίας των Θρησκειών της Αγίας Πετρούπολης, φωτογραφίες από το άλμπουμ που τα φωτογραφικά αρχεία της μονής Παντελεήμονος χάρισαν στο Μεγάλο Δούκα Κωνσταντίνο Ρομανώφ από έκδοση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στη Μόσχα.
Οι εικόνες που παρουσιάζονται αναδεικνύουν τη θεματική πληρότητα των συλλογών (φυσικό και δομημένο τοπίο, καθημερινή ζωή, πορτρέτα, τελετές, μνημεία και κειμήλια) και την «πολυφωνία» στις αισθητικές προσεγγίσεις (τοπογραφία, στιγμιότυπο, χρώμα, τεκμηρίωση, ποιητικότητα).



Σχετικά:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου