Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

945 - Νέα ιστοσελίδα με ιστορικές φωτογραφίες Αγιορειτών Γερόντων


Μια νέα ιστοσελίδα, την οποία επιμελούνται ο Ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης και ο κ. Αντώνιος Βασιλειάδης (υπεύθυνος διαχειριστής), προβάλλει ένα μέρος της ανεκτίμητης προσφοράς της Αγιορειτικής Φωτοθήκης η οποία από το 1991 συλλέγει, διασώζει, αποκαθιστά, συντηρεί και δημοσιοποιεί φωτογραφικό υλικό που αφορά στο Άγιον Όρος.


Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (1886-1983), 
ηγούμενος της μονής Διονυσίου
(Φωτογραφία: Chrysostomus Dahm, 1957)
Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται:
Η αγιορειτική προσωπογραφία, η προσπάθεια συγκέντρωσης βιογραφικών και οπτικών τεκμηρίων για τους μοναχούς που εγκαταβίωσαν στο Άγιον Όρος, αποτελεί διαρκές μέλημα πολλών επιστημόνων. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τους ίδιους τους μοναχούς, τόσο πληθαίνουν και εξειδικεύονται οι γνώσεις μας για τα ιερά καθιδρύματα του Άθω.
Στην έρευνα για την αθωνική προσωπογραφία, τα φωτογραφικά πορτρέτα συνιστούν αναντικατάστατο στοιχείο, αφού συμβάλλουν στην αναγνώριση, την περιγραφή και την ταυτοποίηση του προσώπου. Η δημιουργία φωτογραφικών πορτρέτων είναι τεκμήριο που ενίσχυε την ανάγκη για επικοινωνία με τους οικείους και τους πνευματικούς αδελφούς, μεταδίδοντας τη μοναχική εικόνα του. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ανάγκης κατάρτισης μοναχολογίων και έκδοσης επίσημων πιστοποιητικών, ταυτοτήτων και διαβατηρίων.
Η Αγιορειτική Φωτοθήκη, στο τεράστιο φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρώσει, διαθέτει αναρίθμητα πορτρέτα μοναχών, που εγκαταβίωσαν στα ιερά καθιδρύματα. Πολλά από αυτά συνιστούν έργα τέχνης, εφάμιλλα των ευρωπαϊκών φωτογραφικών πορτρέτων της εποχής.
Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται εκατοντάδες πορτρέτα αγιορειτών μοναχών, με τις συναφείς βιογραφικές πληροφορίες που αναδεικνύει η έρευνα.

Σημ. keliotis: Χρέος όλων μας, όσων αντιγράψουμε και μεταφέρουμε υλικό στις ιστοσελίδες μας, να προβάλλουμε πέραν της πηγής προέλευσης και τα πλήρη στοιχεία της φωτογραφίας (δημιουργός, χρονολογία κλπ πληροφορίες), ώστε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της Αγιορειτικής Κληρονομιάς.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος6/5/12, 4:23 μ.μ.

    Αυτά να τα πείτε στους ζηλωτές που χαρακτηρίζουν μεγάλη πνευματική ζημιά για τους ίδιους τους μοναχούς το να φωτογραφίζονται δηλαδή,ενώ κατά την άποψή τους ,αυτό αποτελεί κενοδοξία για τον μοναχό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή