Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

931 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμαΔΣ86/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας. Σήμερα τα θέματα είναι:
α) «Η νομική υπόσταση του Αγίου Όρους από την ίδρυσή του έως το 1926». Καλεσμένος είναι ο κ. Χαράλαμπος Παπαστάθης, Ομότ. Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου του ΑΠΘ,
β) «Η νομική υπόσταση του Αγίου Όρους από το 1926 μέχρι σήμερα». Καλεσμένος είναι ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου, Διοικητής του Αγίου Όρους και
γ) «Το Άβατον του Αγίου Όρους». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Κονιδάρης, Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. Καλεσμένος είναι η κα Γκόρτανα Μπλαγκόγιεβιτς, συνεργάτης της Ακαδημίας Επιστημών Βελιγραδίου, Δρ. Εθνολογίας και Θρησκειολογίας.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Φουστέρης, θεολόγος, Δρ. Αρχαιολογίας.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.

15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Οι Άγιοι Συμεών και Σάββας, οι ιδρυτές της Ι. Μ. Χιλιανδαρίου και άλλοι Αγιορείτες Σέρβοι Άγιοι». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ο μοναχισμός σήμερα». Καλεσμένος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Σκήτη των Καυσοκαλυβίων. Μέρος Γ΄». Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Το Πηδάλιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη και Λειτουργικά σχόλια». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Φίλιας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5
Ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης διαβάζει το βιβλίο «Οσίου Εφραίμ του Σύρου Έργα». Μετάφραση - Επιμέλεια: Φραντζολάς, Κωνσταντίνος Γ. Εκδόσεις: Το Περιβόλι της Παναγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου