Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

981 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος

08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας.  
Σήμερα τα θέματα είναι: 
α) «Έκθεση σπανίων φωτογραφιών Αγίου Όρους στο Κρατικό Μουσείο Μόσχας». Καλεσμένος είναι ο κ. Βαγγέλης Χεκίμογλου, επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορείτικης Φωτοθήκης, 
β) «Έκθεση: Άθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θησαυροί του Αγίου Όρους – Παρίσι 2009». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Ταβλάκης, πρώην υπεύθυνος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,  
γ) «Έκθεση Φωτογραφίας Φρέντ Μπουασονά – Παρίσι 2011». Καλεσμένος είναι ο κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,  
δ) «Έκθεση – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σόφια (Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθως – Σινά) – Σόφια 2011». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Ρούμπος, Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Σόφιας και  
ε) «Έκθεση ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ στη Φινλανδία (18 Αυγούστου 2006 - 21 Ιανουαρίου 2007)». Καλεσμένος είναι ο κ. Σταμάτης Χονδρογιάννης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Φιλοθέου. Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Καλπάκης, αρχαιολόγος, ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φιλοθέου. Καλεσμένος είναι ο κ. Άγγελος Βογιατζής, Αρχιτέκτονας του ΚΕΔΑΚ.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.

15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Φιλοθέου.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Αγιορείτες Άγιοι ιδρυτές Ιερών Μονών εκτός Αγίου Όρους κατά τον 16ο αιώνα. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Μοναχισμός - Ησυχασμός». Καλεσμένος είναι ο π. Ανδριανός Βατοπεδινός.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Νέα Σκήτη». Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης π. Βενέδικτος.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η προσφορά της Αθωνιάδος Σχολής χθές, σήμερα, αύριο. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο π. Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ο Στέφανος Ληναίος διαβάζει τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου