Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

4830 - Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Παράκληση της Αναλήψεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας (φωτογραφίες)

του Σπύρου Παπαγεωργίου
Μέσα σε κλίμα αγιορείτικης κατάνυξης, τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση της Αναλήψεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους στο Βύρωνα.
Στον Εσπερινό και την Παράκληση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος για 14 χρόνια διακόνησε ως ιερομόναχος στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχι. Τον πλαισίωσαν πατέρες της Μονής αλλά και ιερείς της Μητροπόλεως Μεσογαίας. Συμπροσευχήθηκε επίσης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμ. Γέροντας Ελισσαίος. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν και φέτος μεγάλη, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρουσία πολλών νέων κάθε ηλικίας.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής της Αναλήψεως. «Η Ανάληψη είναι μια εορτή επαγγελιών. Η πρώτη επαγγελία αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όταν ο Χριστός λέει στους Μαθητές πως ενώ χωρίζομαι και φεύγω από εσάς, δεν μένω σε απόσταση αλλά θα είμαι κοντά σας και κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον σας. Είναι η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας. Η δεύτερη επαγγελία αναφέρεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο όπου ο Χριστός υπόσχεται στους Μαθητές πως δε θα τους αφήσει ορφανούς αλλά θα αποστείλει το Πνεύμα το Άγιο και τους προτρέπει να παραμείνουν στην Ιερουσαλήμ όπου θα λάβουν "δύναμιν εξ' ύψους". Η τελευταία επαγγελία αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων όπου κατά την στιγμή της Ανάληψης εμφανίζονται δύο Άγγελοι και πληροφορούν τους Αποστόλους ότι Αυτός ο Χριστός που αναλαμβάνεται, πάλι θα επιστρέψει, κάνοντας αναφορά στη Δευτέρα Παρουσία. Συνεπώς, ο Χριστός ακόμα και όταν φεύγει μένει, έπειτα δεν μας αφήνει ορφανούς αλλά στέλνει το Άγιον Πνεύμα και τέλος θα επανέλθει εν Δόξη. Επισφράγισμα των τριών υποσχέσεων αυτών είναι η ευλογία του, καθώς αποχωρίστηκε από τους Μαθητές εν μέσω ευλογίας, γεγονός που πιστοποιούσε την εγκυρότητα των επαγγελιών Του. Αυτή η χαρά της Εκκλησίας, είναι η αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Παράδεισος είναι η αίσθηση της παρουσίας του Θεού, ενώ Κόλαση η βίωση της απουσίας Του. Εύχομαι, φεύγοντας από εδώ, να έχουμε κι εμείς αυτό το αίσθημα της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας».

Περισσότερες φωτογραφίες: http://www.amen.gr/article18217

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου