Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

4732 - Εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη της Μοναστηριακής Διατροφής




Διήμερες εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη της Μοναστηριακής Διατροφής, την υποστήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την υποστήριξη της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου και του Τουρισμού και την υποστήριξη της εθνικής οικονομίας, θα πραγματοποιηθούν Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή, Αθήνα), την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014.
 Διοργάνωση: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  02 Μαΐου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Γνωρίστε την Μοναστηριακή Διατροφή»
To Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει εκδηλώσεις με θέμα
«Μοναστηριακή Διατροφή, Γεωργική Παραγωγή και Ανάπτυξη της Υπαίθρου»
Με στόχο την ανάδειξη της Μοναστηριακής Διατροφής, την υποστήριξη των ποιοτικών αγροτικών  προϊόντων, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την υποστήριξη της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου και του Τουρισμού και την υποστήριξη της εθνικής οικονομίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα, την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Μαΐου, με θέμα «Μοναστηριακή Διατροφή, Γεωργική Παραγωγή και Ανάπτυξη της Υπαίθρου».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 210 3211311).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα:
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 11 Μαΐου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη και αμέσως μετά τα εγκαίνια, οι επισκέπτες θα γευτούν μοναστηριακές συνταγές που θα έχουν ετοιμάσει ο Πατέρας Επιφάνιος από το Μετόχι Μυλοπόταμου της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, ο Πατέρας Γερμανός από τη Μονή Τατάρνας Ευρυτανίας και ο Σεφ του Μουσείου Γαστρονομίας κ. Αριστοτέλης Ζέρβας.
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης θα κηρύξει την έναρξη των  εργασιών  του Συνεδρίου, με θέμα: «Μοναστηριακή Γαστρονομία και Διατροφή».  Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες ειδικών που θα αναπτύξουν σε τέσσερις ενότητες:
α) τη φιλοσοφία της μοναστηριακής διατροφής, τη διαχρονικότητα της και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν,
β) τη διατροφική της  αξία λαμβάνοντας υπόψη και τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα,
γ) τη σύνδεση της δίαιτας με την ταυτόχρονη αποχή από το κρέας (vegetariandiet) και
δ) την καθιέρωση Εθελούσιου Σήματος  Περιμοναστηριακών Ζωνών, καθώς και την καθιέρωση Εθελούσιου Σήματος για τους χώρους εστίασης που προσφέρουν Μοναστηριακή Διατροφή εντός της Περιμοναστηριακής Ζώνης,  σε περιοχές και επιχειρηματίες εστίασης που το επιθυμούν.
Κατά το διήμερο των εκδηλώσεων του ΥπΑΑΤ,  θα οργανωθούν επίσης:
Σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών θα λειτουργεί Έκθεση εργαλείων και σκευών μοναστηριακής διατροφής,
Ηλεκτρονική παρουσίαση φωτογραφικού υλικού μοναστηριακής διατροφής από το αρχείο του Αγίου Όρους,
Έκθεση βιβλίων με θέμα τη μοναστηριακή διατροφή και γαστρονομία,
Έκθεση προϊόντων διατροφής που παράγουν τα μοναστήρια (μέλι, λάδι, κρασί),
Παρουσίαση από μοναχούς δημιουργιών μοναστηριακής κουζίνας,
Γευσιγνωσία προϊόντων.

6 σχόλια:

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ7/5/14, 11:11 μ.μ.

    Εχουμε αναγαγει την μοναστηριακη διατροφη,που βασιζεται στην εγκρατεια και στην νηστεια,σε γατρονομικη διαστροφη.Ελεος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε, ειδικά την περίοδο νηστείας, να αποφεύγουμε την ποικιλία στις γεύσεις και την απόλαυση (νοστημιά). Αυτό δεν ισχύει μόνο για μοναχούς. Σήμερα, εμείς οι λεγόμενοι Χριστιανοί, έχουμε στη βιβλιοθήκη μας περισσότερα βιβλία με νηστήσμες συνταγές παρά Πατερικά. Είναι τραγελαφικό το ότι αναπαύουμε τη συνείδησή μας με τροφές που αντικαθιστούν την νγέυση που πρέπει να αποχωριζόμαστε όταν νηστευόυμε (γάλα, κασέρι,...σόγιας). Σαν να λέμε ότι κάποιος που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν είναι καπνιστής.
    Είναι τραγελαφικό και ενδεικτικό της αλλοίωσης που έχουμε υποστεί, χωρίς να ήμαστε άμοιροι ευθυνών. Ποιό; Το ότι θεωρούμε καλή την εκπομπή κάποιου πολεμίου της Εκκλησίας, που πήγε στο Άγιο Όρος και παρουσίασε ότι οι Αγιορείτες το μόνο που σκέφτονται και φροντίζουν όλη μέρα είναι: τι θα φάνε και τι θα πιούν.
    Όπως λένε και οι Πατέρες: Ο Χριστός μας θέλει παιδιά στην καρδιά, όχι στο μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΣΑΑΚ ΣΟΛΩΜΟΥ8/5/14, 11:50 π.μ.

    Αχ,πόσο δίκηο έχετε αδελφοί Αθανάσιε και Ιωάννη!Ας όψωνται οι νεοαγιορείτες,ιεροκοινοτικοί και ορισμένων μοναστηριών!Οι φέροντες τα "νέα ήθη"στον ΄Αθωνα.Ατσαλάκωτοι,καλοζωΐσμένοι,με τα κινητά τους,οσφυοκάμπτες στις βουλήσεις του"σατράπη",δουλικοί και διπλωμάτες απέναντι στην αντίχριστη εξουσία και διώκτες μέχρις εσχάτων των αδύναμων αδελφών τους,γιατί μάλλον αποτελούν την"συνείδηση"που ελέγχει...Ας είναι,η Παναγία έχει τον λόγο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.9/5/14, 7:25 μ.μ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΙΝΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΛΟΓΙΣΜΟΥΣ..!!!
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΩΝΙΤΗΣ10/5/14, 4:48 μ.μ.

    Ποιον κατακριναμε; Mαθε τι ειναι η κατακρισις.Περι γαστρημαργιας γαρ ο λογος.Εσχατως, εκαστην εβδομαδα ακομη και σημερον, μοναστηριακαι συνταγαι εις τα περιπτερα και τους παγκους των εφημεριδοπωλων.Ειμεθα λογικα προβατα κυριε ΨΑΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιωργος Γ10/5/14, 10:09 μ.μ.

    ο λόγος γίνεται για μια εκδήλωση η οποία απ ότι κατάλαβα έχει σκοπό να προωθήσει όλα τα μοναστηριακά προιόντα της Ελλάδας,βοηθώντας από τη μια τους μοναχούς και τις μοναχές και από την άλλη τη διαδοση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.Γιατί λοιπόν είναι κακό αυτό? και ποιοι είμαστε εμείς όλοι οι κοσμικοί με τις δουλειές μας και τα λούσα μας που θα κατακρίνουμε όλους τους μοναχούς της Ελλάδας? και γιατί τα ΄΄πυρά΄΄ μας δεν τα ρίχνουμε στο υπουργείο που πήρε την πρωτοβουλία και τα βάζουμε με τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ένα σκοπο? αναρωτιέμαι απλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή