Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

984 - Φιλάρετος μοναχός Καρουλιώτης (φωτογραφίες)


Διαβάστε:

Δείτε:
πρωτοδημοσιευόμενες φωτογραφίες του μοναχού Φιλάρετου, από τη συλλογή της Αγιορειτικής Φωτοθήκης, εδώ.

983 - Εκδόσεις της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου σε Έκθεση Βιβλίου


Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου συμμετέχει σε Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι από 27 Μαρτίου μέχρι 8 Απριλίου 2012, με περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων.

Λεπτομέρειες (στα σερβικά) δείτε εδώ:

Κατάλογος των βιβλίων:
Каталог
 
 
 
 
 
 

982 - Παναγία η Γλυκοφιλούσα, Ι.Μ.Φιλοθέου


Όπως η Πορταΐτισσα έτσι και η Γλυκοφιλούσα είναι από τις εικόνες εκείνες που διασώθηκαν από την εικονομαχία και μεταφέρθηκαν θαυματουργικά στον Αθω.
Ήταν κτήμα της Βικτωρίας, ευσεβούς συζύγου του εικονομάχου συγκλητικού Συμεών, η οποία, για να μην την παραδώση, την έριξε στη θάλασσα. Η εικόνα πλέοντας όρθια στα κύματα έφθασε στον αρσανά της Μονής Φιλόθεου, όπου παρελήφθη με πολλή τιμή και χαρά από τον ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής, που είχαν ειδοποιηθή με αποκάλυψη της Θεοτόκου.
Στο σημείο της ακτής, όπου απέθεσαν την εικόνα ανέβλυσε άγιασμα. Εκεί κάθε χρόνο την Δευτέρα της Διακαινησίμου γίνεται λιτανεία και αγιασμός.


Πολλά είναι τα θαύματα της Γλυκοφιλούσης. Το 1713 απάντησε στις προσευχές του ευλαβούς εκκλησιάρχη Ιωαννικίου, που παρεπονείτο για την ένδεια του μοναστηρίου, διαβεβαιώνοντας τον ότι αυτή έχει την πρόνοια για τις υλικές ανάγκες της Μονής. Το 1800 έσωσε έναν προσκυνητή που έπεσε κάτω από τον ξενώνα, που βρισκόταν στον τρίτο όροφο.
Η εικόνα είναι αμφιπρόσωπη με την Σταύρωση στο πίσω μέρος και βρίσκεται στον κίονα του αριστερού χορού του καθολικού.

981 - Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. Το σημερινό πρόγραμμα 

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012
Αφιέρωμα στο Άγιον Όρος

08.20 ΑΘΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζουν η Κατερίνα Χουζούρη και ο Μάκης Αδαμόπουλος, επιχειρεί να φωτίσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθωνικής Πολιτείας.  
Σήμερα τα θέματα είναι: 
α) «Έκθεση σπανίων φωτογραφιών Αγίου Όρους στο Κρατικό Μουσείο Μόσχας». Καλεσμένος είναι ο κ. Βαγγέλης Χεκίμογλου, επιστημονικός συνεργάτης της Αγιορείτικης Φωτοθήκης, 
β) «Έκθεση: Άθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Θησαυροί του Αγίου Όρους – Παρίσι 2009». Καλεσμένος είναι ο κ. Ιωάννης Ταβλάκης, πρώην υπεύθυνος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,  
γ) «Έκθεση Φωτογραφίας Φρέντ Μπουασονά – Παρίσι 2011». Καλεσμένος είναι ο κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,  
δ) «Έκθεση – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σόφια (Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθως – Σινά) – Σόφια 2011». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Ρούμπος, Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Σόφιας και  
ε) «Έκθεση ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ στη Φινλανδία (18 Αυγούστου 2006 - 21 Ιανουαρίου 2007)». Καλεσμένος είναι ο κ. Σταμάτης Χονδρογιάννης, Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

11.01 ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, αναφέρεται στην ιστορία και στη πνευματική πορεία της Ιεράς Μονής Φιλοθέου. Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτρης Καλπάκης, αρχαιολόγος, ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

12.01 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, επιχειρεί να αναδείξει την καθημερινότητα στην Αθωνική Πολιτεία.

13.00 ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Δημήτρης Ριζούλης αναφέρεται στην ιστορία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Φιλοθέου. Καλεσμένος είναι ο κ. Άγγελος Βογιατζής, Αρχιτέκτονας του ΚΕΔΑΚ.

14.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Μονές του Αγίου Όρους» του Ιωάννη Χατζηφώτη.

15.00 ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, επιχειρεί να παρουσιάσει τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής Φιλοθέου.

17.01 ΧΟΡΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΟΣΙΩΝ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος, επιχειρεί να παρουσιάσει οσιακές μορφές Αγιορειτών Πατέρων. Σήμερα το θέμα είναι: «Αγιορείτες Άγιοι ιδρυτές Ιερών Μονών εκτός Αγίου Όρους κατά τον 16ο αιώνα. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

20.05 ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ, ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Στυλιανή Χριστοδούλου, αναφέρεται στον μοναχισμό, στον ησυχασμό και στην φιλοκαλία στον Άθωνα. Σήμερα, το θέμα είναι: «Μοναχισμός - Ησυχασμός». Καλεσμένος είναι ο π. Ανδριανός Βατοπεδινός.

21:00 ΑΘΩΝΙΚΕΣ ΣΚΗΤΕΣ, ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Στην αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στις Αθωνικές Σκήτες, στα Καθίσματα και στα Αγιάσματα του Αγίου Όρους. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Νέα Σκήτη». Καλεσμένος είναι ο Αγιορείτης π. Βενέδικτος.

22.01 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κώστας Παππάς, αναφέρεται στη σχέση του Αγίου Όρους με τα γράμματα και τις τέχνες. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η προσφορά της Αθωνιάδος Σχολής χθές, σήμερα, αύριο. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο π. Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης.

23:00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Ο Στέφανος Ληναίος διαβάζει τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη».