Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

849 - Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης: «Την πάνσεπτον εγκράτειαν εναρξώμεθα φαιδρώς»


Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Ή περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι κυρίως περίοδος οδύνης καί πένθους. Και παρότι ό σημερινός άνθρωπος δεν θέλει καθόλου να πονά και να πενθεί είναι ο πιο πονεμένος και ό πιο σκυθρωπός. Ή περίοδος αυτή αυτό ακριβώς θέλει να μας προσφέρει την όντως ηδονή της εν Θεώ ζωής καί την ελευθερία της αθάνατης ζωής, τη διάβαση μας, το Πάσχα το δικό μας, πού θα έλθει όμως με την κατάνυψη, την περισυλλογή, την αυτομεμψία, τη νήψη και τη μετάνοια.
Το πνεύμα της Αγίας Τεσσαρακοστής δεν είναι απλώς ή αποχή μερικών βρωμάτων. Από αυτήν την παρεξήγηση θέλει να μας απαλλάξει καί η ίερή υμνολογία της περιόδου αυτής, όταν μας καλεί την πάνσεπτον έγκράτειαν έναρξώμεθα φαίδρώς. 
Όταν μας θέλει να προσλάβουμε αγάπης την λαμπρότητα, προσευχής την αστραπήν, άγνείας καθαρότητα, ευανδρείας την ίσχύν. Επίσης να προσέξουμε μήπως βρωμάτων νηστεύουσα ψυχήν μου, και παθών μη καθα­ρεύουσα, μάτην έπαγάλλη τη άτροφίη.
Ιδιαίτερα ή περίοδος αυτή είναι υπόμνηση και ώθηση για τους αργούς, περίεργους,φίλαρχους καί άργολόγους, αλλά και για τους ράθυμους, εμπαθείς κι όλους εκείνους που έχουν αποκάμει στον αγώνα της ζωής. Είναι μια παρακίνηση για πνευματική αφύπνιση, για αναζωογόνηση της ψυχής, που θα επανορθώσει τα λάθη του παρελθόντος καί θ'ανασυγκροτή­σει τίς δυνάμεις της ψυχής.
Σταυρώσωμεν, λοιπόν αδελφοί, τα μέλη δί' εγκράτειας, νήψωμεν εις προσευχάς ώστε να καθαρθώμεν τάς αισθήσεις καί όψόμεθα τω άπροσίτω φωτί της Αναστάσεως...


848 - Κι όταν γεμίζετε απ' το καλό, δεν στρέφεσθε πια προς το κακό



Γέροντας Πορφύριος
Δεν γίνεσθε άγιοι κυνηγώντας το κακό. Αφήστε το κακό. Να κοιτάζετε προς τον Χριστό κι Αυτός θα σας σώσει.
Αντί να στέκεσθε έξω από την πόρτα και να διώχνετε τον εχθρό, περιφρονήστε τον.
Έρχεται από δω το κακό; Δοθείτε με τρόπο απαλό από εκεί. Δηλαδή έρχεται να σας προσβάλει το κακό, δώστε εσείς την εσωτερική σας δύναμη στο καλό, στον Χριστό.
Παρακαλέστε: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Ξέρει εκείνος πώς να σας ελεήσει, με τι τρόπο. Κι όταν γεμίζετε απ' το καλό, δεν στρέφεσθε πια προς το κακό.
Γίνεσθε μόνοι σας, με τη χάρη του Θεού, καλοί. Που να βρει τόπο τότε το κακό; Εξαφανίζεται!
Σας πιάνει φοβία κι απογοήτευση; Στραφείτε στον Χριστό.
Αγαπήστε τον απλά, ταπεινά, χωρίς απαίτηση και θα σας απαλλάξει ο Ίδιος.


847 - Εγκαινιάζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη έκθεση φωτογραφίας «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος»



846 - Πολλά τα έτη Σας Παναγιώτατε!



Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη (Αννόβερο Γερμανίας)

Φέτος ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος άγει τα γενέθλιά Του κατ’ ακρίβειαν, μια και το 2012 είναι δίσεκτο έτος, οπότε ο μήνας Φεβρουάριος αριθμεί και 29η ημέρα, που είναι η γενέθλιος ημέρα Του, καθότι είναι γεννηθείς την 29η Φεβρουαρίου 1940.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, εκτός από το γεγονός ότι, η ημέρα αυτή λόγω του ότι είναι κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελεί σπάνια γενέθλιο ημερομηνία.
Όσον δε αφορά τον Παναγιότατο έρχεται και αυτό το σπάνιο γεγονός να προστεθεί στα σπάνια χαρίσματά Του. Τον κοσμούν πολλά και σπάνια χαρίσματα που τον καθιστούν «τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση» ή σύμφωνα με την προς Εβραίους Επιστολή, «τοιούτος γαρ ημίν έπρεπεν αρχιερεύς» (κεφ. 7, στ. 26) και εν προκειμένω Πατριάρχης.
Έχω την υψίστη ευλογία και τιμή να τον έχω γνωρίσει από κοντά και να έχω ζήσει κάποιες στιγμές μαζί Του. Γνώρισα την απλότητά Του και την πατρική αγάπη Του. Απλός, αεικίνητος, ακούραστος. Πρόθυμος να μιλήσει με όλους όσοι τον πλησιάζουν, απλά, πατρικά, οικεία. Ανεπηρέαστος από σπουδές και διπλώματα, αξιώματα και τιμές, προσηνής και απλοϊκός προς όλους. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός, γιατί όπως ό ίδιος έχει δηλώσει «και ο Πατριάρχης είναι παιδί του λαού» και «αν δεν κοιταζόμαστε στα μάτια, δεν είμαστε αληθινοί άνθρωποι. Για να είμαι ο εαυτός μου, σε χρειάζομαι.»
Δεν είμαι σε θέση να κάνω σύγκριση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προκατόχων του. Ούτε την ικανότητα διαθέτω, μα και ούτε είναι η δουλειά μου αυτή. Μπορώ όμως να συνομολογήσω με τους πολλούς ότι, στην παρούσα συγκυρία, ο Θεός ευλόγησε να έχουμε Οικουμενικό Πατριάρχη, τον καταλληλότερο.
Με ακλόνητη την πίστη ότι, «το χαρακτηριστικόν της Εκκλησίας του Χριστού είναι ότι, αποτελεί μίαν μεγάλην πνευματικήν οικογένειαν» ενίσχυσε το Συνοδικό σύστημα, διευρύνοντας την Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου. Προήγαγε τον οικουμενικό διάλογο. Προώθησε τον διαθρησκειακό διάλογο. Συνέχισε το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Θρόνου για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με την σύγκληση Οικολογικών Σεμιναρίων στη Χάλκη και διεθνών Συμποσίων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι έχει χαρακτηρισθεί ως «Πράσινος» Πατριάρχης.
Όπως ο ίδιος είπε σε ομιλία του, τον περασμένο Οκτώβριο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση εικοσαετίας στον Οικουμενικό Θρόνο: «Δεν επαύσαμεν, εν εσπέρα και πρωί και μεσημβρία και εν παντί καιρώ, να προσθέτομεν έλαιον εις την κανδήλαν του Φαναρίου».
Ευχόμεθα, μετά βαθυτάτου σεβασμού, ο Κύριος να αυξάνει τα έτη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου. Να τον αξιώνει δε πάντα να συμπληρώνει έλαιον εις την κανδήλαν, «εις το ταπεινόν μεν και πάντοτε εσταυρωμένον, αλλά και πάντοτε φωτεινόν καί τηλαυγίζον Φως Χριστού Φανάριον, εις το Πατριαρχείον μας», κατά την ρήση του, για το καλό της Ορθοδοξίας, για το καλό όλων μας!

845 - Επιστολή του παπα Εφραίμ Κατουνακιώτη στο Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη (Δικαίο Ι. Σκήτης Αγ. Ανδρέα) (1992)


πηγή:


844 - Μονοπάτια στα φοβερά Καρούλια (εντυπωσιακές φωτογραφίες)



Οι φωτογραφίες είναι του Milovan Cvetic

843 - Ας μη γυρίζουμε πίσω στις αμαρτίες που έχουμε εξομολογηθεί. Η ανάμνηση των αμαρτιών κάνει κακό.



Γέροντας Πορφύριος
Μπορεί να σου πει ο πνευματικός: «Πως θα ήθελα να ήμασταν σε ένα ήσυχο μέρος, να μην είχα ασχολίες και να μου έλεγες τη ζωή σου από την αρχή, από τότε που αισθάνθηκες τον εαυτό σου. όλα τα γεγονότα που θυμάσαι και ποια ήταν η αντιμετώπισή τους από σένα, όχι μόνο τα δυσάρεστα αλλά και τα ευχάριστα, όχι μόνο τις αμαρτίες αλλά και τα καλά. Και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Όλα. Όλα όσα απαρτίζουν την ζωή σου».
Πολλές φορές έχω μεταχειρισθεί αυτή τη γενική εξομολόγηση και είδα θαύματα πάνω σ' αυτό. Την ώρα που λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία χάρις και σε απαλλάσσει από όλα τα άσχημα βιώματα και τις πληγές και τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές. διότι, την ώρα που τα λες ο εξομολόγος εύχεται θερμά για την απαλλαγή σου.
Ας μη γυρίζουμε πίσω στις αμαρτίες που έχουμε εξομολογηθεί. Η ανάμνηση των αμαρτιών κάνει κακό. Ζητήσαμε συγγνώμη; Τέλειωσε. Ο Θεός όλα τα συγχωρεί με την εξομολόγηση Κι εγώ σκέπτομαι ότι αμαρτάνω. Δεν βαδίζω καλά.
Ό,τι όμως με στενοχωρεί, το κάνω προσευχή, δεν το κλείνω μέσα μου, πάω στο πνευματικό, το εξομολογούμαι, τέλειωσε! Να μη γυρίζομε πίσω και να λέμε τι δεν κάναμε. Σημασία έχει τι θα κάνομε τώρα, απ' αυτή τη στιγμή και έπειτα.

http://1myblog.pblogs.gr/2012/02/o-theos-ola-ta-syghwrei-me-thn-exomologhsh.html