Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

826 - Το ΣΔΟΕ έσπασε το...άβατο


Μαθήματα από τους Αγιορείτες μοναχούς θα πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί μας

Την Πέμπτη το πρωί, οι άνδρες του ΣΔΟΕ μπήκαν στο Αγιον Ορος για να ελέγξουν δύο έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Παντοκράτορος. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τους Αγιορείτες μοναχούς οι οποίοι αρχικά αρνήθηκαν να συνεργαστούν.
Επί αρκετές ώρες, οι ελεγκτές έκαναν φύλλο και φτερό τα τιμολόγια που υπήρχαν, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ανέγερση μιας τετραώροφης αποθήκης και για τα έργα αναστύλωσης της Μονής Παντοκράτορος.
Τα μοναστήρια του Αγίου Ορους διεκδικούν 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα αναστύλωσης και διαφύλαξης της πολιτισμικής τους κληρονομιάς και ήδη έχουν απορροφήσει 20 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο διάστημα, οι αιτήσεις για μελέτες πέφτουν βροχή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και του ΚΕΔΑΚ, προκειμένου να εξασφαλίσουν και να πάρουν τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ πριν από το 2013, που λήγει το ΕΣΠΑ. «Το ίδιο ακριβώς είχαν κάνει και με το Γ' ΚΠΣ. Την τελευταία χρονιά απορρόφησαν και το τελευταίο ευρώ», μας είπε υπάλληλος των υπηρεσιών που ελέγχουν τις μελέτες των μοναστηριών του Αγίου Όρους.
Η αποθήκη
Πάνω σε μία χαράδρα χτίζεται μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες του Αγίου Όρους. Ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής Σίμωνος Πέτρας επιθυμούν την ολοκλήρωση του συγκριμένου έργου, το οποίο, για να χτιστεί, χρειάστηκε να απορροφηθούν κονδύλια τόσο από το Γ' ΚΠΣ όσο και από το ΕΣΠΑ, αξίας 2,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έχουν υποβάλει και νέα πρόταση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης κληρονομιάς προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον 540.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, πρόκειται για μία τετραώροφη αποθήκη, στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν για να ξεφορτώνουν ακόμα και φορτηγά. Θα ενώνεται με τη μονή, ώστε να φαίνεται ως συνέχεια του μοναστηριού και για τον λόγο αυτό στην οροφή της αποθήκης θα τοποθετηθούν κεραμίδια. Το έργο είχε χωριστεί σε έξι φάσεις - με τον τρόπο αυτό «σπάνε» το συνολικό ποσό και γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα η απορρόφηση των κονδυλίων. Αυτή τη στιγμή, η αποθήκη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς οι μοναχοί περιμένουν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
Η αναστύλωση
Το επόμενο έργο που θα ελέγξουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ είναι η αναστύλωση της δυτικής πτέρυγας της Μονής Παντοκράτορος, που χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ αξίας 1.487.000 ευρώ. Οι Αγιορείτες του συγκεκριμένου μοναστηριού, όμως, το οποίο είναι 7ο στην ιεραρχία, δεν σταματούν εδώ και έχουν καταθέσει νέα μελέτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φτιάξουν και την ανατολική πτέρυγα. Μέσα, δηλαδή, σε λίγα χρόνια, έχουν καταφέρει να απορροφήσουν 5 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους κάτι που δύσκολα καταφέρνει ένα υπουργείο.
Τα «ιερά» κόλπα
Μαθήματα από τους Αγιορείτες μοναχούς θα πρέπει να πάρουν οι πολιτικοί μας για να δουν πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να απορροφούν κοινοτικούς πόρους καθώς και σε αυτόν τον τομέα τα υπουργεία υστερούν σε μεγάλο βαθμό.
Τα μοναστήρια, όταν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα, «σπάνε» το έργο που επιθυμούν να κατασκευάσουν σε διάφορες φάσεις τις οποίες ονομάζουν «υποέργα». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τα χρήματα τα παίρνουν τμηματικά, είναι λιγότερα και η εκταμίευση τους μπορεί να γίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Οι μονές που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2012 είχαν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 10 μονές, ανάμεσά τους και το γνωστό μας Βατοπέδι, το οποίο, όμως, ζητεί τα λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, οι προτάσεις των μονών για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ολοένα αυξάνονται.
Ι. Μ. Δοχειαρίου: Αποκατάσταση νότιας πτέρυγας, 2.732.786 ευρώ
Ι. Μ. Ιβήρων: Επισκευή και αποκατάσταση βόρειας πτέρυγας, 3.808.521 ευρώ
Ι. Μ. Ιβήρων: Αντικατάσταση στέγης και επισκευαστικές εργασίες, 647.426 ευρώ
I. Μ. Ζωγράφου: Μετατροπή παλαιού κτίσματος σε ξενώνα, 2.597.963 ευρώ
Ι. Μ. Ιβήρων: Ανακατασκευή και επέκταση κελιού Αγίας Άννας, β' φάση, 405.349 ευρώ
Ι.Ν.Πρωτάτου: Αποκατάσταση στο κέλυφος του ναού, 1.466.935 ευρώ
Ι. Μ. Ξενοφώντος: Αποκατάσταση σκήτης, 1.012.594 ευρώ
Ι. Μ. Παντελεήμονος: Ανακατασκευή λόγω πυρκαγιάς δυτικής πτέρυγας, 759.910 ευρώ
Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου, Καρυές: Στερέωση και επισκευές, β' φάση, 775.219 ευρώ
I. Μ. Γρηγορίου: Αποκατάσταση κτιρίων, 2.822.738 ευρώ
Ι. Μ. Καρακάλου: Αποκατάσταση Εργατόσπιτου, α' φάση, 773.388 ευρώ
Ι. Μ. Βατοπεδίου: Συντήρηση και αποκατάσταση πύργου Τριών ιεραρχών, 345.043 ευρώ
Ι. Μ. Ξηροποτάμου: Δημιουργία Σκευοφυλακίου, 1.853.698 ευρώ


Πηγή: RealNews, του Σωτήρη Σταθόπουλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου