Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

735 - Διαμαρτυρία των μαθητών της Αθωνιάδας Σχολής


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Απόστολου Λακασά
Με δραματικό τόνο ζητούν οι μαθητές και οι διδάσκοντες της ιστορικής Αθωνιάδας Σχολής στο Αγιoν Όρος να βρεθεί λύση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο σχολείο. Την ίδια στιγμή δεν αποδέχονται την πρόταση για μετεγγραφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκεια Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο, από την πλευρά του, επιρρίπτει την ευθύνη στην εκπαιδευτική κοινότητα του Λυκείου για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, στελέχη του σχολείου, μιλώντας στην «Κ» , εστίασαν στην απουσία εκπαιδευτικών για βασικά μαθήματα (π.χ. Βιολογία).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη διδάσκονται τα μαθήματα και οι μαθητές της Γ' Λυκείου να μην μπορούν να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Την 1η Φεβρουαρίου, μάλιστα, η Ιερό Κοινότητα του Αγίου Όρους και οι αρμόδιοι στα σχολεία έλαβαν επιστολή του υπ. Παιδείας που πρότεινε τη μετεγγραφή, μόνο για φέτος, των μαθητών της Γ' Λυκείου στο Λύκειο Νεαπόλεως, στο οποίο υπάρχει εστία για τη στέγαση και τη σίτιση των μαθητών (όπως, άλλωστε, συμβαίνει στην Αθωνιάδα).
«Η Σχολή, την οποία στηρίζουμε και κυρίως μας στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια, μας εξασφαλίζει πτυχίο και επαρκή γνώση βυζαντινής μουσικής αλλά και βυζαντινής αγιογραφίας, τα οποία διδασκόμαστε από την Α' Γυμνασίου. Ήδη σχεδόν όλοι προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς τα πτυχιακά μας έργα στην αγιογραφία» αναφέρουν σε επιστολή διαμαρτυρίας οι οκτώ μαθητές της Γ' Λυκείου. «Χάσαμε πραγματικό τη γη κάτω από τα πόδια, εμείς και οι γονείς μας» λένε σχολιάζοντας την πρόταση μετεγγραφής τους. «Πώς μπορούμε να αφήσουμε στη μέση τις εργασίες μας, που έχουν σχέση με τη βυζαντινή μουσική και αγιογραφία; Μα δεν υπάρχουν επιτέλους 2, 3 εκπαιδευτικοί για την Αθωνιάδα;» συνεχίζουν.
«Όπως γνωρίζετε κατά την έναρξη του σχολικού έτους στο Γυμνάσιο Λύκειο υπηρετούσαν τρεις μόνιμοι, τρεις αναπληρωτές και ένας αποσπασμένος καθηγητής. Ωστόσο , πολύ σύντομα, κατόπιν άτυπων αιτημάτων σας, o ένας αναπληρωτής (μαθηματικός), ενώ ανέλαβε υπηρεσία στο σχολείο, δεν έγινε αποδεκτός από την Ιερή Κοινότητα, χωρίς προφανή λόγο, με αποτέλεσμα να διατεθεί στο Γραφείο του Διοικητή του Αγίου Όρους», γράφεται στην επιστολή του υπουργείου. Επίσης, σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για την κάλυψη των υπόλοιπων κενών δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην «Κ» ότι η κάλυψη των κενών είναι δύσκολη λόγω της ιδιαιτερότητας του σχολείου, που λειτουργεί στο Αγιον Όρος. «Εφόσον ο εκπαιδευτικός δεν το επιθυμεί, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αποσπαστεί. Αφετέρου η Ιερά Κοινότητα έχει το δικαίωμα να μην εκδηλώσει θετική γνώμη για την απόσπασή του», τονίζεται στην επιστολή του υπουργείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου