Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

356 - Φιλοαγιορείτης ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο Μάριο Μόντι στο Άγιον Όρος

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι (αριστερά) με τον πρώην ευρωβουλευτή Μενέλαο Χατζηγεωργίου (δεξιά) και τον Φαίδωνα Γιαγκιόζη, κάτω από τον πύργο του Αρσανά της Μονής Λαύρας


ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ

Ισως οι Ελληνες να μη γνωρίζουν ότι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είναι γνώστης της ιστορίας του Βυζαντίου, ελληνολάτρης και προ πάντων «φιλοαγιορείτης». Ο μέχρι πρότινος «κομίσιονερ» της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση αγάπησε το Αγιον Ορος όταν το επισκέφτηκε πριν από λίγα χρόνια συντροφιά με τους προσωπικούς φίλους του, τότε ευρωβουλευτές, Ευθύμιο Χριστοδούλου και Μενέλαο Χατζηγεωργίου, καθώς και το Βρετανό πολιτικό Λίο Μπρίταν.

Στο τετραήμερο ταξίδι στον Αθω είχα την τύχη να τους συνοδεύσω στα περισσότερα μοναστήρια. Ο ηλικίας 68 ετών Μάριο Μόντι εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου με ειλικρινή ευλάβεια άκουγε τον ηγούμενο Ελισσαίο να του μιλά για τη «διαχρονική σημασία των μηνυμάτων του Αθω».

Στις συνομιλίες που είχε ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε την επιθυμία, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στηρίζει το Αγιον Ορος και οι λαοί της Ευρώπης να αντλήσουν από τον Αθω τις αξίες της δικής τους παιδείας και τις ρίζες του πολιτισμού τους.

Ο Μάριο Μόντι πεζοπορώντας επισκέφτηκε με τη συντροφιά του τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, την Κερασιά, τις Καρυές, το Μυλοπόταμο και τη Φιλοθέου, έδωσε τις γνώσεις του για τους Αμαλφινούς που έκτισαν στον Άθω το δικό τους πύργο, που τον βλέπουν οι επισκέπτες πηγαίνοντας προς τη Λαύρα.

Ο Μάριο Μόντι, στενός φίλος του Ευθύμιου Χριστοδούλου, τ. υπουργού Οικονομίας και σημερινού προέδρου της Eurobank, ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα του κοινοτικού επιτρόπου της Ιταλίας με αρμοδιότητες για την εσωτερική αγορά, τις οικονομικές υπηρεσίες και την οικονομική ενοποίηση το 1994, την περίοδο της πρώτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Δηλωμένος ευρωπαϊστής, ο Μόντι άσκησε σκληρή κριτική στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, καθώς και για τους χειρισμούς του στην κρίση χρέους της Ιταλίας.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=121171

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου