Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

13241 - Στα 80στά γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου 
Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας 
Την 29η Φεβρουαρίου 2020 η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος συμπληρώνει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας του. Ήδη τα ¾ της ζωής του τα έχει αφιερώσει στην διακονία της Εκκλησίας τα δε τελευταία 29 έτη ως Οικουμενικός Πατριάρχης. Όλα αυτά τα χρόνια της πατριαρχίας του χαρακτηρίζονται από την αφοσίωσή του
στην Εκκλησία. Με την πίστη και την εργατικότητά του έχει αναδειχθεί: Εκκλησίας κόσμος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας, στερέωμα της εις Χριστόν πίστεως, οικείοις ασφάλεια, δυσμαχώτατος τοις υπεναντίοις, φύλαξ πατρώων θεσμών (Μ. Βασίλειος). Έχει καταστεί τύπος των πιστών «εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία» (Α΄Τιμ. 4,12). Έχει αναδείξει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο με το ενδιαφέρον του για την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων ως εικόνες Θεού και την ενασχόλησή του με την προστασία του περιβάλλοντος σε σημείο που ονομάζεται και αναγνωρίζεται ως ο «πράσινος» Πατριάρχης. 
Παρ’ όλες αυτές τις δραστηριότητές και αγώνες του ενώ θα έπρεπε να έχει το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο πλευρό του, υπάρχουν κάποιοι προκαθήμενοι με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας, οι οποίοι επιβουλεύονται το έργο του, εποφθαλμιούν τη θέση του και αμφισβητούν τα δικαιώματά του κινούμενοι εναντίον του κατά τρόπο απρεπή και αντιεκκλησιαστικό.Τελευταία μάλιστα τόλμησαν να δημιουργήσουν και «παρασυναγωγή» την οποία, όταν είδαν ότι δεν τους έβγαιναν τα πράγματα όπως τα υπολόγιζαν, την ονόμασαν «αδελφική συνάντηση» και πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας, δήθεν με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ήταν μια παρωδία άνευ αποτελέσματος η οποία όμως σε κάθε περίπτωση πληγώνει το Σώμα της Εκκλησίας και θυμίζει τους επισκόπους εκείνους που επιτιθέμενοι στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο τον κατηγορούσαν λέγοντάς του: «θωπεύομεν, συ δ’ ουχί, τιμώμεν θρόνους συ δ’ ευλάβειαν». Όμως «εις μάτην εκοπίασαν». Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ισχύει το επίσης γρηγοριανό: «Βαλλέτω με πας, πόρρωθεν ειμί τοις λίθοις ηρμοσμένος».
Το έχουμε γράψει και άλλη φορά, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Είναι θλιβερό για την Ορθοδοξία ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος να ασχολείται με την Εκκλησία και κάποιοι ταγοί της Εκκλησίας αντί να αποτελούν τους φυσικούς συνεργάτες του στο εκκλησιαστικό έργο, να ασχολούνται με αυτόν επιδιώκοντες την πρωτοστασία όχι από αρετή αλλά από κακουργία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως γνήσιος πνευματικός ηγέτης, όλα τα χρόνια της πατριαρχίας του, σε κάθε περίπτωση παραβλέπει το δικό του συμφέρον για χάρη του συμφέροντος των άλλων, όπως αυτό ορίζεται και υπάρχει μέσα στην Εκκλησία. Σεμνύνεται από τον άγιο, μαρτυρικό θρόνο του, αλλά και τον σεμνύνει. 
Η συμπλήρωση των ογδόντα ετών ηλικίας του εκ των πραγμάτων έχει να κάνει με συσσώρευση εμπειριών και αυξημένη σοφία η οποία έτσι κι αλλιώς είναι υπεραρκετή. 
Σε όλους εμάς απομένει να συνειδητοποιήσουμε, ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς και για την κοινωνία και για την Εκκλησία μας έχουμε τον κατάλληλο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος με τα στιβαρά χέρια του οιακοστροφεί με ασφάλεια το σκάφος της Αγίας μας Εκκλησίας και να προσευχόμαστε στον Θεό να τον διατηρεί «εν ειρήνη, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας Του». 
Βαρθολομαίου του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου πολλά τα έτη!
 στο https://fanarion.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου