Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

13217 - Κυριακή των Απόκρεω

Όπως πριν από κάθε αγώνα ο αθλητής προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος να αγωνιστεί, έτσι και η αγία μας Εκκλησία, ως φιλόστοργη μάνα, ετοιμάζει τα παιδιά της για την περίοδο του αγώνα της μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Κυριακή των Απόκρεω σήμερα και η ευαγγελική περικοπή μάς υπενθυμίζει την μέλλουσα κρίση.
Ο Κύριος περιέγραψε την εξής εικόνα:
«Όταν έρθει ξανά ο Υιός του Ανθρώπου μέσα στη δόξα Του με τη συνοδεία των αγγέλων, θα καθίσει στον λαμπρό και ένδοξο θρόνο Του. Μπροστά Του θα σταθούν όλοι οι άνθρωποι που έζησαν στη γη. Θα τους χωρίσει στα δύο, σαν το βοσκό που χωρίζει τα πρόβατα από τα κατσίκια. Θα βάλει τους δίκαιους, τα αγαθά πρόβατα, στα δεξιά Του, και τους άδικους, τα κατσίκια, στα αριστερά Του».
Αυτή η εικόνα δεν πρέπει να μας τρομάζει, αντιθέτως, να μας ξυπνάει από τον πνευματικό λήθαργο.
Η μέλλουσα κρίση μας δίνει αφορμή προετοιμασίας, ώστε όταν βρεθούμε ενώπιον του Δίκαιου Κριτή να είμαστε, στον βαθμό που ανθρωπίνως μπορούμε, έτοιμοι, ελπίζοντας στο έλεός Του, να σβήσει τις αμαρτίες και τα ελαττώματα, που θα είναι οι κατήγοροί μας, την στιγμή της δίκης, έχοντας ως υπεράσπιση την προσπάθεια που καταβάλαμε και την διάθεση της καρδιάς μας.
Ενώ, λοιπόν, θα επικρατεί τρόμος και φόβος ενώπιον του Δίκαιου Κριτή, εμείς θα έχουμε το θάρρος να σταθούμε απέναντί Του και να Του πούμε: «Κριτά δικαιώτατε, η καρδιά και η ψυχή μας Εσένα ποθούν σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Συγχώρεσε την ανθρώπινη αδυναμία μας και δέξε μας στην χαρά του παραδείσου».
Ας αξιωθούμε αδελφοί όλοι να βρεθούμε έτοιμοι και με θάρρος εμπρός στον Χριστό μας, ακούγοντας την γλυκιά φωνή Του να μας καλεί:
«Ελάτε, εσείς, που είστε ευλογημένοι από τον Πατέρα Μου. Θα κληρονομήσετε τη βασιλεία, που έχει ετοιμαστεί για σας από τη δημιουργία του κόσμου».
Καλή Σαρακοστή!
†αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Εσφιγμένου
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου