Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

12871 - «Υμνήθηκε» ο Διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης Μοναχός Ματθαίος ο Βατοπαιδινός

Με υψηλή εκκλησιαστική και ιεροψαλτική εκπροσώπηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στον Μοναχό Ματθαίο Βατοπαιδινό (1774-1849) 170 χρόνια από τη κοίμηση του με συνθέσεις του μουσικού, κωδικογράφου, διδασκάλου της ψαλτικής τέχνης, Ματθαίου του Βατοπαιδινού.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Ακολούθησε η
εναρκτήρια ομιλία του Γέροντα Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου με θέμα: Η ψαλτική τέχνη στη λατρεία- Συμβολή Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Εν συνεχεία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν περίτεχνα μέλη του τιμώμενου Βατοπαιδινού μελοποιού.
Έψαλλε ο «Χορός Αγιορειτών Πατέρων» με χοράρχη τον Γέροντα Δαμασκηνό Νεοσκητιώτη, οι «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με Χοράρχη τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη και η «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» με Χοράρχη τον Γεώργιο Κωνσταντίνου, και οι μονοφωνάρηδες Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων Μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε., Ιωάννης Χασανίδης, Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γαλάνης, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτικής «Κλείδα» και Γεώργιος Κωνσταντίνου, Χοράρχης της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Οικονόμου, Καθηγητές, Μουσικοδιδασκαλοι, Κληρικοί, Ιεροψάλτες και πολλοί φιλόμουσοι, οι οποίοι αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και γέμισαν την αίθουσα του θεάτρου Παλλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου