Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

12827 - Αρχίζει το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας

4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας & Ημερίδας αφιερωμένης στο έργο και τον βίο του Αγιορείτη Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού.
7-9 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη
       Η Αγιορειτική Εστία διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο που αποτελεί εξέλιξη των 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που πραγματοποίησε στο παρελθόν. Το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στις φετινές εργασίες εντάσσεται και η διοργάνωση επετειακής Επιστημονικής
Ημερίδας (Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου) για τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό.
      Στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο συμμετέχουν 20 εισηγητές, τόσο από τον ελληνικό όσο και από το διεθνή χώρο, γεγονός που καταδεικνύει το σημαντικό επιστημονικό έργο που παράγει η Αγιορειτική Εστία και το οποίο κατατίθεται ετησίως με αυτές τις διοργανώσεις. Τα θέματα που πραγματεύονται αφορούν στην ιστορία, την τέχνη, τη θεολογία, την εκπαίδευση, το δίκαιο, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική και τις ιστορικές περιηγήσεις στην αθωνική πολιτεία. Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, που θα εμπλουτίζει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή και παρουσιάσεων αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος.
       Αναφορικά με την αφιερωματική ημερίδα στον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό η επιστημονική επιτροπή της ημερίδας σημειώνει: «Ειδικά εφέτος, ως συνέχεια του Εργαστηρίου, θα ακολουθήσει Ημερίδα με θέμα «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός. 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)» Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στον βίο και το έργο του Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 800 έτη από την χειροτονία του Αγιορείτη μοναχού, Άγιου Σάββα του Χιλανδαρινού, ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019), που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη και το Βελιγράδι».
Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Εργαστηρίου και την Ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από τον Αρχιτέκτονα Πλούταρχο Θεοχαρίδη και τον Επ. Καθηγητή Α.Ε.Α.Θ. Γεώργιο Φουστέρη στην μνήμη του Νικόλαου Μουτσόπουλου, στην οποία θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση του επιστημονικού του Αρχείου με ιδιαίτερη αναφορά στο αγιορειτικό υλικό.
Πληροφορίες
-Τελετή έναρξης: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 10:00. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης». Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως το βράδυ του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
-Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 09:30 θα ξεκινήσει η Ημερίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20:30.
τηλ.: 2310.263308
Το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών των 1ου,2ου και 3ου Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων, είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στην ενότητα Επιστημονικά εργαστήρια, στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας.
ΕΔΩ Πρώτο Εργαστήριο
ΕΔΩ Δεύτερο Εργαστήριο
ΕΔΩ Τρίτο Εργαστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου