Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

12017 - Δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου για τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη (†9 Μαΐου 2019)



       Δήλωση σχετικά με την εκδημία του μακαριστού Γέροντα Αιμιλιανού προηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθη-νών κ.κ. Ιερώνυμος.


Αναλυτικά η δήλωση: 




  «Η Θριαμβεύουσα Εκκλησία, από σήμερα, πλουτίζει με την μορφή ενός σπουδαίου πνευματικού πατρός, του Προηγουμένου της Αγιορείτικης Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και Πνευματικού του Ιερού Κοινοβίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμυλίας, Γέροντος Αιμιλιανού.
Στην προσωπικότητα του μακαριστού Γέροντος, συμπυκνώνεται ο πλούτος της Θεολογίας και της Ιεράς Παράδοσης της Εκκλησίας, που τις προσφέρει αφειδώλευτα στον χριστιανικό κόσμο του 21ου αιώνα, καθιστώντας τους πιστούς μετόχους της διαχρονικής Αλήθειας.
Ο ίδιος, διακρίθηκε από την παιδική του ηλικία, για τον πόθο της αφιερώσεως και επιδόθηκε στην αδιάλειπτη καλλιέργεια της νοεράς προσευχής, απ’ όπου αρυόταν θείες εμπνεύσεις για την πορεία της ζωής του. Εβίωσε αόκνως την ασκητική, μυστική και μυστηριακή ζωή και επιδόθηκε σε εμβριθέστατη και διαρκή μελέτη πατερικών, ασκητικών και εκκλησιαστικών έργων.
Είλκυσε κοντά του, πλήθος νέων και παιδιών, ορθοδόξων και ετεροδόξων, αναλαμβάνοντας με ιεραποστολικό ζήλο την καθοδήγησή τους, με πνεύμα ελευθερίας, χωρίς να αναμένει ούτε στο ελάχιστο, ανταπόδοση και ανταπόκριση. Ο βιωματικός λόγος του, χαρακτηρίζεται, από την εναργή προσέγγιση των θεμάτων, την εμβριθή ανάλυση των νοημάτων και το πηγαίον της εκφράσεως.
Ο ίδιος κάποτε είπε: ”Έχετε παρατηρήσει ποιοί άνθρωποι είναι αγαπητοί και περιζήτητοι; Όσοι διακονούν, όσοι είναι πέρα για πέρα ήρεμοι και πρόθυμοι να αποδεχθούν την γνώμη του άλλου, την επιθυμία του, την σκέψη, την ενέργειά του, το αμάρτημά του, το πάθος του, την ευγένειά του, την αγένειά του, που η ευαισθησία τους είναι στραμμένη προς τον Θεόν και προς τους ανθρώπους.”.
Τέτοιος περιζήτητος άνθρωπος υπήρξε ο ίδιος ο γέροντας Αιμιλιανός.».
Αύριο το πρωί, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, θα μεταβεί στο Ιερό Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Ορμυλίας Χαλκιδικής, για να ασπασθεί το σκήνωμα του Γέροντος Αιμιλιανού και να τελέσει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου