Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

11988 - Φωτογραφίες από τον σημερινό εορτασμό της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας στο Βατοπαίδι

Σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτάστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη χθες το απόγευμα τελέστηκε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός στο καθολικό της Μονής χοροστατούντος του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου Γέροντος Χαραλάμπους, κατόπιν προσκλήσεως του καθηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ και της αδελφότητος. 
       Σήμερα το πρωί τελέσθηκε η αναστάσιμη πανηγυρική Θεία Λειτουργία προε-
ξάρχοντος του Γέροντος Χαραλάμπους Κωσταμονίτου πλαισιουμένου από τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό και άλλους αγιορείτες πατέρες.
Η εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας χρονολογείται στον 14ο αιώνα και βρίσκεται στο δοχειό της μονής. Από εκεί μεταφέρεται στο καθολικό την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει. Η παράδοση αναφέρει το εξής θαύμα· Σε μια περίοδο ελλείψεως λαδιού στην μονή, ο όσιος Γεννάδιος, δοχειάρης της μονής, άρχισε να εξοικονομεί το λάδι δίνοντας μόνο για χρήση της εκκλησίας. Ο μάγειρας όμως διαμαρτυρήθηκε στον ηγούμενο, και ο τελευταίος διέταξε τον όσιο να δίνει αφειδώς λάδι στην αδελφότητα, ελπίζοντας στην πρόνοια της Κυρίας Θεοτόκου. Οταν μια μέρα πήγε στο δοχειό ο όσιος Γεννάδιος, είδε το λάδι να ξεχειλίζει από την λάρνακα και να έχει φθάσει ως την πόρτα. Εκτοτε η εικόνα έχει μία θαυμάσια ευωδία. (https://www.orthodoxianewsagency.gr)





























































































Πηγή φωτογραφιών: asceticexperience.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου