Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

8877 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Δοχειαρίτικο Μετόχι της Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες - Βίντεο)


Του Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης. 
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου με αγρυπνία και κορυφώθηκαν την κυριώνυμο ημέρα της εορτής με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την περιφορά του επιταφίου της Παναγίας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν αρκετοί πιστοί από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα αλλά και διάφορες άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος οι οποίοι είχαν τη ξεχωριστή ευκαιρία να λάβουν την ευλογία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου, Γέροντα Γρηγορίου, ο οποίος και φέτος βρέθηκε με πατέρες από το Άγιον Όρος στο Σοχό.
Σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, παραμονή του εορτασμού της Παναγίας Θεοσκεπάστου, ο Γέροντας Γρηγόριος με πατέρες της Μονής θα μεταφέρουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Άγιο Όρος στον Σοχό. Όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα και για μία εβδομάδα χιλιάδες πιστοί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Εξωτερικό θα μεταβούν στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου για να λάβουν την χάρη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου και την ευλογία του Γέροντα Γρηγορίου. Το ενδιαφέρον και φέτος αναμένεται μεγάλο και ήδη από τώρα οργανώνονται προσκυνηματικές εκδρομές για την Ι.Μ Θεοσκεπάστου Σοχού. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού όπου χιλιάδες πιστοί με τα αυτοκίνητά τους αλλά και λεωφορεία θα μεταφέρουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο σπίτι της στο Δοχειάρι. Στην Ουρανούπολη θα υπάρχουν δύο πλοία, στο ένα ο Γέροντας Γρηγόριος με τους άνδρες θα μεταβούν στην Ι.Μ. Δοχειαρίου και στο δεύτερο τα γυναικόπαιδα θα ακολουθούν μέχρι τα όρια της Μονής. Είναι μια ξεχωριστή προσκυνηματική εμπειρία που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερους πιστούς.





.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου