Σάββατο 10 Μαΐου 2014

4746 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Στο κενό οι καταγγελίες για τα κονδύλια στο κονάκι



Στο αρχείο τέθηκε η έρευνα για τα κονδύλια συντήρησης και αναστήλωσης του αντιπροσωπείου της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, που ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, στην οποία υποστηρίχθηκε ότι ο φάκελος της μελέτης δεν περιλάμβανε αυτοψία των εσωτερικών χώρων, λόγω της παραμονής των ζηλωτών μοναχών και ότι εκταμιεύτηκαν τα χρήματα.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ενέκρινε χθες τη διάταξη του βοηθού του εισαγγελέα Λάμπρου Τσόγκα να αρχειοθετηθεί η δικογραφία, καθώς διαπίστωσε πως δεν εκταμιεύτηκε κανένα ποσό, ούτε άρχισε καμία εργασία, επομένως δεν έχουν καμία ευθύνη οι μοναχοί της νέας αδελφότητας της Εσφιγμένου ούτε οι εμπλεκόμενοι στο έργο, μεταξύ των οποίων και ο τότε αναπληρωτής περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης.
 
Μάλιστα, στο διατακτικό της απόφασης επισημαίνεται πως το έργο ύψους 1,45 εκατ. ευρώ μπορεί να έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά λόγω της αδυναμίας έναρξης των εργασιών δεν υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί έτσι όπως προγραμματίστηκε.
Το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Εσφιγμένου, στην πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας, αποτέλεσε αφορμή για διαρκείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των ζηλωτών της Εσφιγμένου και των μοναχών της νέας αδελφότητας, μέχρι και τους περασμένους μήνες. Μάλιστα, εξαιτίας της απόφασης των ζηλωτών να μην το εκκενώσουν προκλήθηκαν και επεισόδια και γι’ αυτό μέχρι και σήμερα οι ζηλωτές δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν άλλον, όπως έγινε και τελευταία, όταν δικαστικός επιμελητής με τη συνδρομή σκαπτικού μηχανήματος επιχείρησε να γκρεμίσει την κεντρική είσοδο. Στην κατάσταση αυτή αναφέρεται και ο εισαγγελέας, ο οποίος κάνει λόγο για “συγκρουσιακές καταστάσεις”.
Ο κ. Δημόπουλος στη διάταξή του τονίζει ότι ο φάκελος για το έργο είναι πλήρης, ανεξάρτητα αν δεν έγινε εσωτερική αυτοψία, πράγμα που επισημαίνεται. “Δεν έχει εκταμιευτεί κανένα ποσό για την πληρωμή οποιασδήποτε δαπάνης του συγκεκριμένου έργου”, αναφέρει ο εισαγγελέας.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/5/14, 4:18 μ.μ.

    Ένα έργο ύψους 1,45 εκατ. ευρώ, ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μπορεί να εκκενώσει το αντιπροσωπείο (κονάκι).
    Πράγματι.
    Είναι πολύ έξυπνο πουλί ο ελέφαντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή