Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

4058 - Ιερό Παντοκρατορινό Κελλί Αγίου Γεωργίου ΦανερωμένουΤο ιστορικό Κελί του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου βρίσκεται στην άνω Παντοκρατορινή Καψάλα του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας φανερώθηκε στους ληστές για να τους εμποδίσει από την ληστεία που σκόπευαν να κάνουν στο Κελί. Την επωνυμία αυτή του Φανερωμένου την συναντάμε στο Αυτοκρατορικό συγκύλιο του Μανουήλ του Παλαιολόγου (14 αιώνας). Η Φανέρωση του Αγίου Γεωργίου, κατά τη προφορική και γραπτή παράδοση έγινε και στην περίοδο της Ελληνικής Επαναστάσεως στον αρχιληστή Σταμάτη (1821). Κτήτορες του νεότερου ναού είναι οι Άγιοι Ασκητές Χατζηγιώργιδες. Οι Γέροντες Ευλόγιος, Παχώμιος και Γεώργιος γνώρισαν στο Κελί μεγάλες πνευματικές καταστάσεις. Μετά την κοίμηση του Γέροντος Γεωργίου (1982) το Κελί για είκοσι χρόνια ήταν ακατοίκητο. 

Τα κελιά δυστυχώς κατέρρευσαν, όμως με την βοήθεια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων αδελφών αναστηλώθηκε εκ θεμελίων στα τελευταία τρία χρόνια η εκκλησία. Για την υποστήριξη των ποικίλων οικοδομικών εργασιών και αναγκών της εκκλησίας και του κελιού παρασκευάζεται στο Κελί λιβάνι και πωλούνται CD και βιβλία.
Δείτε τα εργόχειρα του Κελλιού εδώ: http://www.agiosgeorgiosfaneromenos.com/index.php

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος31/12/13, 7:31 μ.μ.

  Δηλαδή είναι από την μια μεριά οι Έλληνες και από την άλλη οι Ελληνοκύπριοι;
  Έλεος πια.
  Παραβλέπουμε το γεγονός ότι η λέξη «Ελληνοκύπριοι» είναι ανακάλυψη των προηγούμενων κατακτητών της Κύπρου για να δημιουργήσουν εχθρότητες ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού. Τους έπεφτε άσχημο το «Έλληνες».
  Ή διατύπωση σας εδώ είναι εντελώς λανθασμένη.
  Όταν αναφερόμαστε για Έλληνες γενικά από διάφορα μέρη εντός ή εκτός συνόρων, ανάλογα και σε σχέση με την καταγωγή τους, τότε εκφραζόμαστε σωστά ως εξής:
  1. «Ελλαδίτες και Κύπριοι αδελφοί μας» ή «αδελφοί μας από την Ελλάδα και την Κύπρο».
  2. «Ελλαδική Εκκλησία και Εκκλησία της Κρήτης, της Κύπρου κλπ» ή «Εκκλησίες της Ελλάδος, της Κρήτης και της Κύπρου».
  Ουδέποτε όμως:
  «Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, Ελληνοπόντιοι κλπ.»
  Σε καμιά περίπτωση:
  «Ελληνική Εκκλησία και Εκκλησία της Κρήτης, της Κύπρου κλπ».
  Είναι εντελώς λάθος επίσης η «Ελληνοκυπριακή Εκκλησία» ή η «Ελληνοκρητική Εκκλησία»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος4/1/14, 12:51 π.μ.

   ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ . ΧΙΛΙΑ ΕΥΓΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ .

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος4/5/14, 10:23 μ.μ.

  Χριστός Ανέστη!!!Θα μπορούσατε να μου δώσετε την ταχυδρομική διεύθυνση του Μοναστιρίου ? Ευχαριστώ πολύ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/5/14, 8:07 μ.μ.

   Αληθώς Ανέστη!
   Δεν είναι μοναστήρι. Πρόκειται για κελλί , ανεξάρτητο κτίριο, που υπάγεται στην Μονή Παντοκράτορος, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε. Πιθανό να λάβετε πληροφορίες από το τηλέφωνο 23770 23128, εάν απαντήσει.

   Διαγραφή