Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

4027 - Ιεροτοπικά «λείψανα» του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου



Με αφορμή την επίσημη Αγιοκατάταξη, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στις 27 Νοεμβρίου 2013, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εδέχθη στις 17 Δεκεμβρίου 2013 τον ιερομόναχο π. Γεώργιο Αλευρά Καυσοκαλυβίτη εκ της ομωνύμου Ιεράς Σκήτης του Αγίου Όρους.

Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση προσεφέρθη χώμα εκ του Ιερού μνήματος του Αγίου Πορφυρίου, καθώς επίσης και εκ του σημείου όπου ο Άγιος Γέροντας Πορφύριος έλαβε την μεγίστη Αγιοπνευματική Χάρη. 
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, λαμβάνοντας το αναπάντεχο δώρημα, είπε τα εξής: «Είχα την ευλογία προ πολλών ετών να επισκεφθώ τον Άγιον Γέροντα Πορφύριον, εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εις το Μήλεσι Αττικής του οποίου υπήρξε Κτήτωρ. Με ιδιαιτέραν συγκίνησιν έλαβον τας ευλογίας του, συνειδητοποιώντας εμπειρικώς την ήδη τότε Αγιοπνευματικήν του κατάστασιν. Η ζωήν του ήτο ζωή εγνωσμένης Αγιότητος. Τυγχάνω ενήμερος της ευφροσύνης και του αισθήματος παρηγορίας με τα οποία υπεδέχθη ο λαός την Αγιοκατάταξήν του στις δύσκολες στιγμές που περνά. Επληροφορήθην τέλος τον μεστόν λόγον που εξεφώνησεν ο Άγιος Φιλαδελφείας κ. Μελίτων εις την πανηγυρικήν Θείαν Λειτουργίαν που έλαβεν χώραν εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού εις το Μήλεσι Αττικής, κατά τον οποίον λόγον, εχαρακτηρίσθη ο Μακαριστός Άγιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως πραγματικός ηγέτης του λαού».
Στην συνέχεια ο π. Γεώργιος Αλευράς είπε τα εξής: «Παναγιώτατε σας μεταφέρω τα σεβάσματα της συνοδείας του Αγίου Γέροντός μας Πορφυρίου, εκ της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του Αγίου όρους. Επιτρέψατέ μου Παναγιώτατε να σας υπενθυμίσω τους λόγους που καταθέσατε δημοσίως από του έτους 2009, ότι η παγκόσμιος σοβούσα οικονομική κρίσις είναι πρωτίστως κρίσις πνευματική. Είναι επομένως Παναγιώτατε πράγματι βάλσαμο παρηγορίας η επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου για τον λαόν μας, ως ηγέτου Αγιοπνευματικής ανατάσεώς του και όχι μόνον οικονομικής. Σεις δείξατε επομένως Παναγιώτατε και τον πραγματικόν δρόμον εξόδου εκ της κρίσεως». 
Πηγή:
Φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου