Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

4004 - Αυτοί που έζησαν κοντά στον νέο άγιο Πορφύριο



Τι διηγούνται στη «δημοκρατία» ο Αρχιεπίσκοπος (και ηγούμενος της μονής) Σινά 
και οι μοναχές στη Χρυσοπηγή Χανίων Κρήτης!
Του Βασίλη Σπυρόπουλου, 
από το Σαββατιάτικο ένθετο της «δημοκρατίας» για την ορθοδοξία
Ο απλός και ταπεινός βίος του αγίου Πορφυρίου και ο τρόπος με τον οποίο αγκάλιαζε όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη όσων είχαν την ευλογία (γιατί περί αυτού πρόκειται) να τον γνωρίσουν από κοντά, έστω και για μια φορά.
 Ο ηγούμενος της Μονής Σινά, ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός, είχε πνευματικό του τον άγιο Πορφύριο. «Τον γνώρισα όταν ήλθε στη Μονή Σινά τέλη του ’72, αρχές του ’73 και έμεινε για ενάμιση μήνα. Ανέβηκε στο Ορος, όπου κοκάλωσε, γιατί ένιωθε ιδιαίτερη Χάρη να αναβλύζει» τονίζει ο κ. Δαμιανός, αποκαλύπτοντας την έκπληξη που είχε προκαλέσει σε όλους η αντίδρασή του: «Θαυμάζαμε, χωρίς να ξέρουμε, το βάθος και το πλάτος των διορατικών του ικανοτήτων». Ο άγιος Πορφύριος «ένιωθε Σιναΐτης» μας λέει ο Αρχιεπίσκοπος Σινά. Τον χειροτόνησε ιερέα ο μακαριστός ηγούμενος της Μονής Σινά Πορφύριος Γ΄ (από την Κύμη), ο οποίος διέκρινε το διορατικό του χάρισμα, δίνοντάς του το όνομα «Πορφύριος». Ο κ. Δαμιανός μάς εκμυστηρεύεται ότι ο άγιος του είχε ζητήσει ένα χαρτί που να αναφέρει ότι ήταν μέλος της Σιναϊτικής Αδελφότητας. «Του έδωσα ένα χαρτί που έλεγε ότι είναι από παλαιά εγγεγραμμένος στη μονή, ώστε να δικαιούται να αγοράσει κελί στο Αγιον Ορος» σημειώνει. Εχοντας το διορατικό και προορατικό χάρισμα, ο άγιος Πορφύριος προέβλεψε την εκλογή του κ. Δαμιανού ως ηγουμένου της Μονής Σινά! 
«Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τότε την αξία των λόγων του γέροντα» υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, προσθέτοντας ότι ο άγιος Πορφύριος πίστευε και έλεγε συνέχεια: «Ο Χριστός είναι όλος αγάπη, η αγάπη είναι το παν». Οσον αφορά την αμαρτία, ο άγιος Πορφύριος πίστευε ότι υπάρχει μεν, αλλά είναι ξεδοντιασμένη με τον Χριστό, δεν μπορεί να δαγκάσει.
 Τον άγιο Πορφύριο γνώριζαν πολύ καλά και οι μοναχές της Μονής Χρυσοπηγής, στα Χανιά της Κρήτης. Οπως μας είπαν, «με το χάρισμα που του έδωσε ο Θεός, ο άγιος Πορφύριος είχε βαθιά γνώση της ανθρώπινης ψυχής. Κοντά του έβρισκαν θεραπεία, πνευματική καθοδήγηση, παράκληση και χαρά άνθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας, καταγωγής και τάξης. Ηταν δοσμένος ολόψυχα στον λαό του Θεού, στους εγγύς και τους μακράν, στους πιστούς και τους αρνητές, στους χριστιανούς και τους αγνοούντας τον λόγο του Θεού, στους πάντες». Οι μοναχές κάνουν ξεχωριστή μνεία στο πώς ο άγιος γέροντας πλησίαζε όλους τους ανθρώπους, προσπαθώντας να τους πείσει να ακολουθήσουν τον δρόμο του Θεού, μέσα από το δικό του παράδειγμα και τη δική του ζωή: «Ολους ανεξαιρέτως τους αγκάλιαζε με απέραντη αγάπη και ευσπλαχνία, παρακινώντας τους με τη διδασκαλία και το παράδειγμα του αγίου βίου του να αγαπήσουν τον Χριστό».
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ευεργετήθηκαν στη ζωή τους με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από τη συναναστροφή τους μαζί του, αλλά και μόνο από την ανάγνωση των λόγων του. «Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο είχαν την ευλογία να γνωρίσουν και να συναναστραφούν τον άγιο Πορφύριο, ευεργετήθηκαν από τις θαυματουργικές επεμβάσεις του και με την καθοδήγησή του ανακάλυψαν την πνευματική ζωή. Αλλά και ακόμη περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που διάβασαν τους λόγους του, πληροφορήθηκαν για τις θαυμαστές ενέργειές του και, χωρίς να τον έχουν γνωρίσει από κοντά, ένιωσαν την αγία παρουσία του στη ζωή τους».
____________
Η εικόνα του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου φιλοτεχνήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Χανίων

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος14/12/13, 10:00 μ.μ.

    Το σπίτι μου είναι μολις 1,5 χιλ. από το μοναστήρι του Γέροντα στην Μαλακάσα. Εκτός αυτού τον εγνωριζαμε οικογενιακώς από το 1978.. Μέγας Αγιος. Οταν ζούσε ξεκινούσες να πας να τον δείς κι ένοιωθες εσωτερικά μια απέραντη γαλήνη. Εκτός του ότι ήξερε παρελθόν - παρόν και μέλλον.. Θυμάμαι στα Καλίσια, είπε κάτι ιατρικό για ενα εκεί παιδάκι, - εγώ νεαρός γιατρός τότε σκέφτικα " τι λέει τώρα, δεν είναι έτσι", - σχεδόν αυτοστιγμί, αν και ήταν πολύς κόσμος εκεί, κι αν και τότε μόλις λίγες μέρες τον είχαμε γνωρισει, γυρνάει σαν να ακουσε την σκέψη μου, και μου λέει : " Ετσι είναι " και μου εξήγησε τους λόγους.....
    Περίπου το 1989 του πήγα τον πατέρα μου με κατάθλιψη. Μου λέει : Κατάθλιψη εχει , ετσι ; σαν να μονολογούσε, - Ο πατέρας μου γύρισε σπίτι τελείως καλά.. σαν να ξύπνησε από εναν λήθαργο.. οταν μετά από καιρό του ξαναρχίσαμε χωρίς λογο αφού ήταν καλά, τα αντικαταθλιπτικά, - από απιστία για να ..είμαστε σίγουροι, σχεδόν αμέσως έπεσε πάλι στην κατάθλιψη.... η απιστία έδιωξε την χάρι της προσευχής του Αγίου..
    Το Μοναστήρι έχει δύο επίπεδα στο υπόγειο με εκκλησίες : " για τούς δύσκολους καιρούς " έλεγε.
    Τέλος κοντά του, - στην Αγία Παρασκευή Μαλακάσας λειτουργούσε ο π. Δανιήλ Γούβαλης, - πνευματικό του παιδί, τον κοινωνούσε τον Αγιο στα τελευταία χρόνια της ζωής του.. Είχε κι αυτός το διορατικό και προορατικό χάρισμα, κοιμήθηκε αρχές καλοκαιριού του 2009..
    Τις ευλογίες τους να έχουμε..
    ΝΚ
    Τις προσευχές τους να έχουμε,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή