Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

4014 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα



Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα-Αγίου Όρους και του Καθηγουμένου αυτής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Τύχωνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε της λαμπράς Πανυγήρεως επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, η οποία ετελέσθη μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και κατά το Αγιορείτικο Τυπικό στις 18 και 19 του μηνός Δεκεμβρίου ε.έ. (5-6 Δεκεμβρίου με το π.ε.), εις την Ιερά Μονή, το Καθολικό της οποίας τιμάται εις τον Άγιο Νικόλαο.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος συνοδευόταν από ιερείς της Μητροπόλεως μας, αφίχθη την παραμονή της εορτής στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, όπου έτυχε της καθιερωμένης υποδοχής από τον Καθηγούμενο και την Αδελφότητα της Μονής και εν συνεχεία προεξήρχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και την ολονύκτια Αγρυπνία καθώς και του μεθέορτου Εσπερινού και του Κτητορικού Μνημοσύνου το οποίο ετελέσθη το απόγευμα της ημέρας της Εορτής, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαρίων Κτιτόρων της Μονής.
Στην Ιερά Πανήγυριν συμμετείχαν επίσης οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Βατοπεδίου και Ιβήρων Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Εφραίμ και Ναθαναήλ, εκπρόσωποι όλων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, πλήθος προσκυνητών οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου και να προσκυνήσουν την Θαυματουργό ψηφιδωτή εφέστιο εικόνα του Αγίου Νικολάου του επονομαζόμενου Στρειδά, που φυλάσσεται στο Καθολικό της Μονής, ενώ τα αναλόγια κόσμησαν με την παρουσία τους οι καλικέλαδοι χοροί του π. Αντύπα, της Αδελφότητος της Μικράς Αγίας Άννης και της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στα γραφεία της Ιεράς Κοινότητος στις Καρυές με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Στέφανο Χιλανδαρινό, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητος και να προσκύνηση την Εφέστια και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί», η οποία ευρίσκεται εις το Καθολικό του Ναού του Πρωτάτου, ενώ μετέβει και στην Ιερά Μονή Ιβήρων όπου προσκύνησε τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγιάς της Πορταϊτίσσης, καθώς επεσκέφθει και το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές όπου και ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Καθηγούμενου της Μονής γέροντος Χρυσοστόμου (Κατσουλιέρη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου