Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

1307 - Κινδυνεύει το Αρχείο του Gabriel Millet


ΕΚΚΛΗΣΗ !!
Εκστρατεία για την Διάσωση
του Μοναδικού Αρχείου Gabriel Millet
στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης
για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος
των αρχών του 20ου αιώνα
Να υπογράψουμε όλοι την σχετική έκκληση:


Gabriel Millet 1867-1953
Γάλλος βυζαντινολόγος. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος κάτοχος της έδρας του Βυζαντινού Χριστανισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Ecole Pratique des Hautes στο Παρίσι ήδη από το 1899.
Η μακρά διαμονή του στην Ελλάδα από το 1891-1895 αλλά και αργότερα οι πολυάριθμες αποστολές του στο Αγιο Όρος και τον Μυστρά, μέχρι το 1920, έφεραν στο φως μνημεία εντελώς άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά.
Είναι χαρακτηριστικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ο γάλλος ερευνητής για το Αγιο Όρος και τη μνημειακή του ζωγραφική καθώς και η σοβαρότητα με την οποία την αντιμετωπίζει.
Το 1895 ταξιδεύει στη Ρωσία με σκοπό να προετοιμάσει την επιτόπια έρευνα του Άθω σε συνεργασία με την έμπειρη στο χώρο του Αγίου Όρους ρωσική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους N. Kondakov, D. Ainalov και Biedine. Οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την καταγραφή των φορητών έργων, ενώ στη γαλλική ομάδα ανατίθεται το εξίσου τεράστιο και δύσκολο έργο της καταγραφής και μελέτης της μνημειακής ζωγραφικής.
Ο νεαρός την εποχή εκείνη γάλλος ερευνητής θα εντυπωσιασθεί από την όμορφη και άθικτη από τον χρόνο ζωγραφική του Πρωτάτου και με ενθουσιασμό θα προσπαθήσει ν' αποδείξει ότι ο καλλιτέχνης του ναού των Καρυών δεν ήταν άλλος από τον θρυλικό Πανσέληνο.
.
Φωτογραφίες του Gabriel Millet από τον ιστοχώρο EUROPEANA:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου