Τρίτη 22 Μαΐου 2012

1303 - Η ευχάριστη έκπληξη του παπα Δαυίδ στο Ι.Κελλί του Τιμίου Σταυρού



.......Η ιστορία αρχίζει στις 28 Απριλίου του 1986 όταν μια ομάδα Ολλανδών πεζοπορώντας, από την Ι. Μονή Καρακάλλου προς την Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας, αντίκρισαν στην περιοχή της Προβάτας ένα έρημο κελλί με εντυπωσιακούς θόλους, περιβαλλόμενο από κατάφυτο κήπο. Η περιέργεια τους ώθησε να εξερευνήσουν τον χώρο, ελπίζοντας να βρουν κάποιο μοναχό. Περνώντας την πόρτα βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα χάος. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ήταν έτοιμο να καταρρεύσει ενώ στο πάτωμα ήταν σκορπισμένα ράσα, παπούτσια και ρούχα μοναχών, ανάμεσα σ’ ένα σωρό χαρτιών, πολλά από τα οποία ήταν διαβατήρια. Η πρώτη τους διαπίστωση ήταν πως οι τελευταίοι κάτοικοι του κτιρίου αυτού ήταν Ρώσοι. 
.......Ο αρχηγός της παρέας, ο Wim, μάζεψε κάποια χαρτιά, ένα χαρτονόμισμα των 10 ρουβλίων και μια πεταμένη σφραγίδα. Γυρίζοντας στην Ολλανδία προσπάθησε, από την βιβλιογραφία, να μάθει περισσότερα για το κελλί αυτό, αλλά μη γνωρίζοντας το όνομά του δεν κατόρθωσε τίποτα το σημαντικό. Το 2007, μαζί με τον αδελφό του Herman δημιούργησαν μια ιστοσελίδα για το Άγιο Όρος και με αρκετές δημοσιεύσεις ζητούσαν βοήθεια, παρουσιάζοντας και τα ευρήματά τους, για να μάθουν κάτι σχετικό με το κελλί. Κάτι που κατάφεραν τον Φεβρουάριο του 2009 (702–kellion Timiou Stavrou: a mystery solved!!) και το επιβεβαίωσαν τον Μάιο του ίδιου χρόνου (798–Timiou Stavrou: found at last!)
Η συνέχεια της ιστορίας δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Γνωρίζοντας πλέον ότι το κελλί ανακαινίζεται τα τελευταία χρόνια από τον Γέροντα Δαυίδ, ιερομόναχο, αποφάσισαν να το επισκεφθούν και να δώσουν τα ευρήματά τους στον δικαιούχο. Όπως αναφέρει, σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog του o Wim, αισθανόταν ταραγμένος μη ξέροντας τι θα συναντήσει. 

Κελλιώτες μοναχοί, γείτονες του παπα Δαυίδ
.......Κάποιοι εργάτες στον κήπο του είπαν πως αρκετοί μοναχοί ήταν συγκεντρωμένοι στο μπαλκόνι. Ήταν μια μέρα γιορτής για το Κελλί και μόλις είχε τελειώσει η Θεία Λειτουργία. 

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, όπως είναι σήμερα (πάνω) 
και όπως ήταν το 1986 (κάτω)
φωτ. Wim
 
.......Αμέσως μετά την γνωριμία ανέφερε στον πατέρα Δαυίδ τον σκοπό της επισκέψεως και του παρέδωσε τη σφραγίδα.


Ο παπα Δαυιδ έκπληκτος του ανέφερε πως όταν πριν 10 χρόνια ήρθε για πρώτη φορά στο έρημο κελλί τίποτα το αξιόλογο δεν βρήκε και αυτή η σφραγίδα αποτελεί το πρώτο κειμήλιο του ιστορικού κελλιού.
Ο Ιερομόναχος Δαυίδ, Γέροντας του Κελλιού, με τον Wim
.......Συνεχίζοντας την περιγραφή των εντυπώσεων ο Wim, μας ξεναγεί στους χώρους του κελλιού για να φτάσει στο οστεοφυλάκιο όπου ανάμεσα στα κρανία των γερόντων που έζησαν στον Τίμιο Σταυρό εντοπίζουν αυτό του ιερομονάχου Lotz, στον οποίο ανήκε η σφραγίδα!

Αξίζει να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και να δείτε και άλλες φωτογραφίες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου