Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

1231 - Ο πύργος στον αρσανά της Ιεράς Μονής Καρακάλλου


«Ο πύργος είναι έργον επιστήμονος και αρχαίου τεχνίτου. διότι πάσα η οικοδομή έν εγένετο μίγμα, ούτε ερράγη εν ουδενί μέρει ουδαμώς. Έχει έσωθεν αποκρύφους τόπους εις το βλάπτειν μεν τους έξωθεν, μη βλάπτεσθαι δε τους εκ του πύργου πολεμούντας».
Καθηγούμενος Εσφιγμένου Θεοδώρητος (1805-1817)

Νοτιώτερα της σύγχρονης, ευρύχωρης και καλά προστατευόμενης με ψηλό τοιχείο προβλήταs της μονής Καρακάλου, σώζονται τα απομεινάρια του κτιρίου του παλαιού Aρσανά με τη θολωτή κατασκευή του σχεδόν ανέπαφη.


Iδιαίτερα αξιόλογος είναι ο ψηλός πύργος του Aρσανά της μονής Καρακάλου. Σύμφωνα με τη σχετική επιγραφή ολοκληρώθηκε με το προτείχισμα και τις επάλξεις του το 1534.


Eίναι έργο του ηγεμόνα της Mολδοβλαχίας Iωάννη - Πέτρου Pάρε και του μοναχού Iωάσαφ.
Eπί του υπερθύρου της μικρής δυτικής εισόδου του πύργου υπάρχει η εξής επιγραφή: "Eπί ημερών Γερμανού καθηγουμένου, Iωάννης-Πέτρος Bοεβόδας, Iωάσαφ μοναχός, κτίτορες Σπυρόπουλος Διονύσιος, χατζής και πρωτομάστορας, έτος 1534 ετελειώθη ο Πύργος και ο μπαμπακάς".


Δίπλα στο κάστρο του αρσανά υπάρχει ένα μικρό προσκυνητάρι.


Το βιβλίο που φαίνεται στη φωτογραφία είναι ο Βίος του Αγίου Γεδεών του Καρακαλληνού, για ανάγνωση την ώρα της ανάπαυσης του οδοιπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου