Τρίτη 15 Μαΐου 2012

1266 - Ανακοίνωση της Έκτακτης Διπλής Ιεράς Σύναξης: «το Άγιον Όρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Κράτους»


Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Συνήλθε χθες, Δευτέρα 14 Μαϊου 2012 στις Καρυές του Αγίου Όρους η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη των Αντιπροσώπων και Προϊσταμένων των Είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη ήταν, οι συνέπειες στην επιβίωση του Αγίου Όρους από την επιβολή των τελευταίων φορολογικών μέτρων.
Οι ίδιες πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι, η Σύναξη των Αγιορειτών ασχολήθηκε και με "ανεύθυνα" όπως χαρακτηρίζει δημοσιεύματα για δήθεν διακοπή των σχέσεων Αγίου Όρους με την Ελληνική Πολιτεία.
Συγκεκριμένα οι Ιερά Σύναξις αναφέρει: "Eίναι ανάγκη να δηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι το Άγιον Όρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Κράτους και για την επίλυση των προβλημάτων του προσπαθεί να συνεργάζεται εποικοδομητικά και γόνιμα με τους εκπροσώπους του".
Ακόμη οι Αγιορείτες τονίζουν ότι συμπάσχουν με τον Ελληνικό Λαό, μέσα στην γενικότερη πνευματική και οικονομική κρίση.
Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύναξις υπογραμμίζει: "Το Άγιον Όρος αποτελεί μια χιλιόχρονη πνευματική οντότητα, την οποία οι εκάστοτε κτίτορες των Ιερών Μονών επροίκισαν με αγροτικά μετόχια εκτός των ορίων του, ώστε αυτό να μπορεί να επιβιώση και να επιτελέσει την ιστορική και πνευματική αποστολή του."
"Έτσι το Άγιον Όρος κατόρθωσε στις ιστορικές περιπέτειες του Έθνους και στους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας να συμμετάσχει και συμπαρασταθεί με αυτοθυσία, προσφέροντας μοναχούς, εφόδια, και ανεκτίμητα κειμήλια. Επί πλεόν το 1924 παρεχώρησε περίπου 1.200.000 στρέματα γεωργικών εκτάσεων για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής".
Σε άλλο σημείο αναφέρουν: "Μετά την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Οθωμανικό ζυγό η Ελληνική Πολιτεία ανεγνώρισε όλα τα ανωτέρω και κατωχύρωσε το αρχαίο αυτοδιοίκητο καθεστώς του, με ειδικό άρθρο στο Ελληνικό Σύνταγμα και με την Κοινή Δήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο νομικό αυτό καθεστώς προβλέπεται η διατήρηση ειδικού φορολογικού καθεστώς."
Οι Αγιορείτες αναφέρουν ότι αυτή η ειδική θεσμική μεταχείριση ανετράπη τελευταία, έτσι επιβάλλουν δυσβάσταχτη φορολόγηση των εκτός Αγίου Όρους ακινήτων, τα έσοδα των οποίων επαρκούν μόνο για την στοιχειώδη συντήρηση (όχι αναστήλωση) των κτιρίων, την διαβίωση των μοναχών και την φιλοξενία των προσκυνητών.
Επίσης η Διπλή Ιερά Σύναξις του Αγίου Όρους επειδή το εν λόγω ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας και επιβίωσης, ζητά όπως έχει ζητήσει από όλες τις Κυβερνήσεις την διατήρηση του προϋπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος του Αγίου Όρους, πράγμα το οποίο έχει γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία και ευελπιστούν για την νομοθετική διευθέτησή του.
Τέλος οι Αγιορείτες πατέρες προσεύχονται ο Θεός να ενδυναμώνει με υπομονή τον ελληνικό λαό, αλλά και να φωτίσει τους πολιτικούς ηγέτες να εξεύρουν την καλύτερη λύση για την Πατρίδα και το Άγιον Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου