Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

619 – Η «Πλατυτέρα των ουρανών» και ο Μοναχός Αθανάσιος, μια αξιόλογη Αγιορειτική μορφή



.........Οι περισσότεροι από τους προσκυνητές του Αγίου Όρους θα ενθυμούνται σίγουρα τον π. Αθανάσιο. Μάλλον υψηλός, με πυκνή ψαρόλευκη γενειάδα, επιβλητικός και σεμνός, ευχάριστος και γενναιόψυχος. Τον πρωτογνώρισα πριν από 35 χρόνια (σημ. ενν. περίπου το 1960) στη Μονή Μεγίστης Λαύρας, όταν για πρώτη φορά επισκεφτόμουνα το Άγιον Όρος και πραγματοποιούσα προσκυνηματική διαδρομή στα διάφορα αγιάσματα του ευλογημένου Τόπου.
.........Από τότε μας συνέδεσε μια ειλικρινής Χριστιανική φιλία και μ' ετίμησε με τη συνεργασία του στις θαυμάσιες Αγιορείτικες εκδόσεις του.


.........Ο π. Αθανάσιος ήτανε κοσμογυρισμένος. Ωστόσο τα ταξίδια του γέμισαν την ψυχή του με μια αηδία για τη ματαιότητα και υποκρισία των εγκοσμίων, και την κατηύθυναν ν' αναζητήση πέρ' απ' τα σύνορα του εφήμερου, τον όμορφο κόσμο της γαλήνης, που προσφέρει ο Αγιορείτικος Μοναχισμός!
.........Έτσι κατέληξε στ' Άγιον Όρος, όπως το διψασμένο ελάφι στη δροσοστάλλακτη πηγούλα.
.........Κοντά στην προσευχή και στη Μοναχική εσωσρεέφεια, μαζί με την ακολουθία και το κομβοσχοίνι, ο π. Αθανάσιος ασχολήθηκε με την μελέτη και την έρευνα.
.........Καρπός της μακροχρόνιας μελέτης του και της δικαιολογημένης, για τα Εκκλησιαστικά πράγματα, του Έθνους μας ανησυχίας, υπήρξε μια αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα.
.........Ο μακαρίτης π. Αθανάσιος έγραψε πολλά βιβλία, που εκυκλοφόρησαν σε πολλές εκδόσεις.


.........Κορυφαίο βιβλίο η «ΤΡΙΑΔΙΚΗ ΔΟΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ». Δια την αξία του βιβλίου αυτού ο διαπρεπής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Καρμίρης γράφει, μεταξύ των άλλων: « ... το πόνημά σας ... εν τω συνόλω κρινόμενον αποτελεί αναμφιβόλως αξιέπαινον προσπάθειαν απλοποιήσεώς τινος του περιεχομένου της πίστεως και προσφοράς αυτού εις τους πολλούς κατά τρόπον επαγωγόν και κατάλληλον όπως καταστή αντιληπτό όσον είναι δυνατόν εις αυτούς. Εφ' ω και συγχαίρω Υμίν θερμώς και διατελώ μετά πάσης τιμής Ι. Καρμίρης».
.........Το περισπούδαστο βιβλίο «Τριαδική Δογματολογία» συνέστησε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους.
.........Εκτός όμως από το βιβλίο αυτό, ο μακαρίτης π. Αθανάσιος, έγραψε και άλλα θαυμάσια βιβλία και εξέδωσε τον Οδοιπορικό Χάρτη του Αγίου Όρους, δια τον οποίο επηνέθη από το Γεν. Επιτελείον Στρατού. Την σειράν των εκδοθέντων βιβλίων την ωνόμασε «Πλατυτέρα των Ουρανών», προς τιμήν της Αρχόντισσας του Αγίου Όρους της Παναγίας μας και κατοχύρωσε τον τίτλον εις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας...

............ Ο επίλογος της επιγείου ζωής του εγράφη εις την Σκήτην του Αγίου Δημητρίου του Αγίου Όρους, όπου τον επεριποιήθησαν φιλοστόργως οι Αδελφοί της Σκήτης με επικεφαλής τον Ηγούμενον π. Παντελεήμονα.
.........Έτσι η ψυχή του εφτερούγησε προς τον Ουρανόν, δια να λάβει την ανταμοιβήν των κόπων και των θυσιών του στον ωραίον αγώνα του Αγιορείτικου Μοναχισμού και της Αγάπης, εις ηλικίαν 87 ετών.
.........Αλησμόνητος θα μείνει ο π. Αθανάσιος σ' όλους όσους τον εγνώρισαν, αλλά και σ' όσους δεν τον εγνώρισαν από τα υπέροχα βιβλία του.
.........Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Δ.Μ. ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
(απόσπασμα από σημείωση στο τέλος του βιβλίου
Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ, εκδ. 1995)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου